Her har man regionens længste ventetider på byggetilladelser

Analyse: Dansk Industri har set på kommunernes ventetider i forbindelse med byggetilladelser og Holbæk er den kommune i regionen, der lader ansøgerne vente længst.

Den længste ventetid på byggetilladelser
I Holbæk er ventetiden på en byggetilladelse i gennemsnit på 146 dage. Foto: Thomas Olsen

I 2022 var der fremgang at spore i Holbæk, når det gælder ventetiden på at få en afgørelse i byggesager hos kommunen: Det var dog kun i 60 procent af sagerne, at man overholdt de nationale servicemål.

En ny analyse fra Dansk Industri, der ser på den gennemsnitlige ventetid på en byggetilladelse, viser nu, at Holbæk er den kommune i Region Sjælland, der har den længste ventetid. Det kræver dermed en god portion tålmodighed, hvis man skal bygge nyt eller bygge om i Holbæk, for ventetiden er gennemsnitligt 146 dage.

Sorø Kommune kommer ind på listen som kommunen med næstlængst ventetid. Her tager det i gennemsnit 130 dage og i Guldborgsund, hvor ventetiden er 112 dage, indtager man en tredjeplads i lange ventetider.

Generelt problem

Det er et generelt problem i de sjællandske kommuner at få godkendt byggesager hurtigt. På Sjælland og Lolland-Falster er ventetiden på en byggetilladelse steget i 13 ud af regionens 17 kommuner, og det gør byggerierne af alt fra parcelhuse til etagebyggerier og erhvervsdomiciler tusindvis af kroner dyrere. mens Holbæk og Solrød har de længste ventetider, er Faxe er blandt de hurtigste i hele Danmark. DI Byggeri Sjælland og Lolland-Falster ærgrer sig over de store forskelle og stigende ventetider.

I sin analyse har Dansk Industri opgjort ventetiden fra den dag, hvor kommunerne har modtaget alle oplysninger i byggesagen, så det dermed er den reelle sagsbehandlingstid i kommunerne, der måles på.

– Det er nogle meget lange ventetider, selvom borgere og virksomheder har sendt alle de nødvendige oplysninger. Jeg håber, at disse tal vil få særligt de kommuner, der har længst ventetider til at gennemgå deres processer og samtidig lære af de kommuner, der gør det godt. siger formand for DI Byggeri Sjælland & Lolland-Falster, Jesper Toftebjerg Andersen og tilføjer:

– Det er et dårligt signal, som kommunerne sender til områdets borgere og erhvervsliv, når de skal vente op mod fire måneder på at få grønt lys til at bygge og dermed investere i vores lokalområde. Det er ganske enkelt ikke godt nok, siger Jesper Toftebjerg Andersen.

I 2022 kostede en ventetid på et halvt år på en byggetilladelse til et almindeligt parcelhus op mod 250.000 kroner på grund af stigende priser på materialer og højere udgifter til arbejdsløn. Det viser beregninger fra DI, der tager udgangspunkt i en gennemsnitspris for et enfamilieshus til fire millioner kroner.

– Den lange ventetid gør det dyrere for de familier, der skal bygge et parcelhus og for de virksomheder, der får meget svært ved at planlægge og må lade deres kunder vente. Det er altså noget, som koster både tid, penge og vækst i lokalområdet, siger Jesper Toftebjerg Andersen.

Fokus på området

I Holbæk Kommune har der været fokus på området længe, fordi der har været et problem med for lange ventetider.

I marts 2021 bevilligede kommunalbestyrelsen 5,5 millioner kroner til en opnormering af plan-, byggesags- og landzoneområdet plus 1,5 millioner kroner til en ekstra indsats i 2021.

Både i 2021 og 2022 brugte administrationen nogle af de ekstra midler til at hyre konsulenter uden for huset til at klare byggesager og lokalplaner.