I de fleste danske hjem giver middagen mere eller mindre sig selv, når det er højtid. Juleaften byder traditionelt på and, gås, kalkun eller flæskesteg. Dertil kommer risalamande og masser af juleknas, mens nytårsbordet meget ofte byder på torsk eller steg samt masser af kransekage. Til alle lækkerierne hører der naturligvis vin til – og her bliver valgene straks sværere.
Frederiksborg Amts Avis har derfor bedt de to senior-sommelierer, Jørgen Wilfert og Jørgen Schmidt fra »Smag Efter«, om at give læserne lidt gode råd:
– Hverken maden eller vinen må dominere til jule- og nytårsmiddagen. Det hele skal smelte sammen. Mad og vin skal i fællesskab løfte middagen til en smagfuld oplevelse, siger Jørgen Wilfert.
I de fleste vinforretninger og supermarkeder kan man efterhånden købe vin fra alverdens lande. Det er derfor heller ikke uden udfordringer, når man skal vælge den rette rødvin til den klassiske julemad, der som regel er meget fed og velsaltet, mens tilbehøret oftest er både surt, bittert og sødt.
– Julemaden kræver, at vinen skal have højt syreindhold med masser af tannin, så munden bliver renset for fedt. Vinen skal også være fyldig, frugtrig og koncentreret, så den komplementerer den tunge og smagfulde mad. Det er vigtigt, at vinene også har frugtsødme, så de balancerer med tilbehørets sødme, fortæller Jørgen Schmidt i Frederiksborg Amts Avis.
De to sommelierer anbefaler, at man altid tager en god snak med sin lokale vin-ekspert i vinforretningen eller supermarkedet.
Juleaften spiser de fleste danskere enten risalamande eller risengrød. Til førstnævnte anbefaler de to sommelierer en Kijafa (hedvin) eller en Recioto, som begge skal serveres køligt, mens de til risengrøden også taler varmt for en Recioto eller en fyldig Banyuls (hedvin). Sidstnævnte er også oplagt til enhver chokolade-dessert.
– Efter den fede julemad er der mange, der nyder østers, skaldyr eller fisk til forret, når årsskiftet skal fejres. Her vil en tør Brut Champagne være god. En tør Chablis fra Bourgogne eller en Sancerre kan også anbefales, og hos vinhandleren kan du også prøve at forhøre dig om hvidvinene fra Friuli-Venezia, som er kendt for deres meget høje kvalitet, siger Jørgen Wilfert, inden hans sommelier-kollega, Jørgen Schmidt overtager ordet:
– Nytårsaften er der oftest enten oksekød eller torsk på bordet, når hovedretten serveres. Vinvalget er som udgangspunkt afhængigt af udskæring, tilberedningsmetode og tilbehør, men rødvin fyldt med tanniner vil altid være det bedste valg til at »angribe« proteinerne i kødet, lyder det indledningsvis.
Læs mere i Frederiksborg Amts Avis torsdag