Søren Pind på besøg i Gadehavegård

Foto: Josefine Klitgaard

Justitsministeren og en god håndfuld politifolk fra Vestegnens Politi besøgte i fredags Gadehavegård for at høre om de mange projekter, der er i gang for at forebygge kriminaliteten i området.

Der er kommet ro i Gadehavegård, hvilket man den 27. september kunne læse forklaringen på i artiklen: 'Superpositiv udvikling i Gadehavegård' blandt andet på sn.dk/taastrup.

I fredags den 4. november kom justitsminister Søren Pind (V) forbi det sociale boligområde for at mødes med repræsentanter både fra Vestegnens Politi og Høje-Taastrup Kommunes Helhedsplan.

Ministeren var nysgerrig for at høre mere om den store indsats, som de involverede parter arbejder med i Gadehavegård, der har vist sig at bære frugt.

– Vi har mange projekter i gang, hvor vi blandt andet samarbejder med SSP omkring forebyggelse og antiradikalisering, fortæller politidirektør Kim Christiansen.

Lederen af ungdomsklubben i Gadehavegård Arne Hansen var også til stede ved fredagens møde.

– Vi har rigtig mange unge, der er tilknyttet vores ungdomscafé, som er gratis helt op til dem, der er 23 år, fortæller klublederen.

– Aktiviteterne i klubben er med til at styrke de unge, som kommer i klubben. Det er jo en slags 'pasning' af store børn, der er medvirkende til at forebygge kriminaliteten i området blandt de unge, supplerer Pernille Agerbæk fra Helhedsplanen.

Succes og fiasko

Søren Pind fortæller om en oplevelse han engang havde, da han som integrationsminister besøgte Team Succes i Vejle.

– Der var en stor forskel fra de kom til de gik. Hvordan måler i forskellen på succes og fiasko, spurgte ministeren.

Arne Hansen forklarede Pind, at deres tankegang for eksempel bygger på, at ingen er født kriminelle.

– Og så har vi meget fokus på beskæftigelse, fortæller Pernille Agerbæk og tilføjer, imens hun nikker over imod sin kollega Cathrine Lindvig:

– Cathrine Lindvig vejleder for eksempel de unge omkring fritidsjob, og så har vi også indført et lommepenge-projekt for de 13 – til 15-årige, der blandt andet handler om at være med til at rydde op i området. Det har resulteret i, at hærværkskontoen er faldet ekstremt meget.

Politidirektøren understreger vigtigheden i, at beboerne skal føle sig trygge.

– Vi foretager jævligt målinger på folks tryghed i de fire sociale boligområder, som er på ghettolisten. Og der kan vi altså se, hvordan trygheden er steget markant i løbet af det seneste år i Gadehavegård, hvor kriminaliteten også er faldet med 50 procent.

– Hvem er I sluppet af med, spørger ministeren vittigt, hvor Henrik Fjord fra lokalpolitiet i Taastrup fortæller om den store betydning, som eksempelvis videoovervågning har både på ulovlig knallertkørsel og hashhandel.

Børn ingen passer på

– Der er mange politifolk, der henvender sig til mig gennem Facebook. Her hørte jeg for eksempel om en bande på omkring 20 drenge i Mjølnerparken på Nørrebro, der render rundt klokken to om natten på en hverdag og opdrager hinanden. Den yngste var syv år. Børn, som der ikke er nogle, der passer på. Hvordan håndterer i sådan nogle grupperinger, spørger Søren Pind.

Pernille Agerbæk og Arne Hansen forklarer, hvordan en tidlig indsats i familierne kan være med til at forebygge, at små børn færdes ude uden forældre om aftenen.

– Det handler også meget om familiens kultur. I nogle familier må børnene selv om, hvornår de går i seng og om de overhovedet kommer op i skole næste morgen. Her bruger vi mange kræfter på at forklare familierne, at det altså ikke er smart, at en dreng løber rundt om natten, fortæller Arne Hansen, der hurtigt bliver suppleret af stationsleder og vicepolitiinspektør Bjarne Nisted.

– Derfor er det vigtigt, at der bliver prioriteret timer til rådighed til SSP, hvis system i høj grad bygger på, at der bliver noteret de indberetninger, der er i vores døgnrapporter. Vi har et stækt lokalpoliti, der efterhånden er blevet til kendte ansigter i områderne.

– Det ville være et kæmpe tab, hvis vi mistede lokalpolitiet i området, understreger Cathrine Lindvig fra Helhedsplanen.

– Ja, det ligger jo i relationerne. Det betyder meget, at beboerne kender deres betjente, siger Kim Christiansen.

Ministeren vil gerne høre, om de kan se, hvad der helt præcist gør, at projekterne i Helhedsplanen virker.

– Vi kender mange positive historier om de unge herfra, der er kommet videre og har taget videregående uddannelser, siger Pernille Agerbæk og fortsætter:

– Men de flytter jo væk herfra. Og så er der en masse nye unge, som vi koncentrere os om.

Arne Hansen fortæller om et af projekterne i klubben, der foregår i hallen fredag og lørdag nat mellem klokken 22.00 og 02.00, hvor de samler de unge for at spille fodbold.

– Når de har spillet fodbold og hygget sig med deres venner hele aftenen og noget af natten, er de så trætte, at de går direkte hjem for at sove. På den måde er der ikke nogle, der står og hænger af kedsomhed på gaderne.