Ny bog på vej: Bliv klogere på din egen kommune

Vidste du, at den 41 meter høje Brandhøj blev dannet i slutningen af den sidste istid? Og at stenene i Høje Taastrup Kirke i høj grad kommer fra Heden? Og hvordan er det nu med Snubbekorset?

Alt det og meget mere kan man læse om, når Trap Danmark den 23. april udgiver en ny bog koncentreret om Høje-Taastrup Kommune.

I alt har 148 forskere og eksperter bidraget til denne rigt illustrerede bog med viden om det væsentligste fra Marbjerg til Taastrup og fra Vridsløsemagle til Reerslev.

Man kan få viden om Porsemosens pungmejse og Hedelands udvikling fra grusgrav til naturpark. Bliv klogere på Fingerplanen, Snubbekorset, City 2 og Torstårn. Læs om Ole Rømers landobservatorium, Rockwool A/S, Copenhagen Markets og meget mere.

I bogen kan man eksempelvis læse om den 41 meter høje Brandhøj i Hedehusene. Sammen med blandt andet Bavnehøj, Præstehøj og Maglehøj udgør den et af toppunkterne af en randmoræne, som blev skubbet op af Nordøstisen i slutningen af sidste istid. Randmorænen strækker sig fra Hedehusene til Tune og markerer grænsen for den tidligere hedeslette, som udbredte sig mod vest og fra sidst i 1800-tallet dannede grundlag for en omfattende råstofindvinding.

Man kan også læse om Høje Taastrup Kirke, der ligger på en høj midt i den gamle landsby, og som opførtes i 1100-tallet som en romansk bygning. Den blev overvejende bygget af frådsten, men også af kridt og faksekalk. Diversiteten i byggematerialerne hænger i høj grad sammen med Høje Taastrups beliggenhed på Heden mellem Roskilde, hvor der var store frådstensforekomster, og Øresundskysten, hvor skibene landede kridt fra Stevns og kalksten fra Faxe. Kirkens nuværende udseende skyldes især en række om- og tilbygninger i senmiddelalderen, hvor koret blev forlænget mod øst og tårnet opført.

Også Bjørn Nørgaards Torstårnet fra 1986 bliver rundet i bogen. På hovedaksen syd for Høje Taastrup Station står tårnet, der med sine 26 meter er en af de største monumentalskulpturer i landet. Tårnet rejser sig otte etager op på pladsen og kan ses vidt omkring. Om natten lyser den blåt, gult, grønt og lilla. Forneden ses seks nøgne, keramiske mands- og kvindefigurer, der indeni kontrasteres af 12 malede figurer. Nørgaard trækker på billeder fra hele den vestlige kunsthistorie såvel som fra alle andre kulturer på tværs af tid og geografi. På denne måde forener han den visuelle mangfoldighed og stedets mangfoldighed.

Digitalt univers på vej

Bogen er baseret på bogen Trap Danmark 6. udgave, bind 30: Høje-Taastrup, Albertslund, Glostrup, Rødovre, Ishøj, Vallensbæk og er suppleret med et kort over København og omegn, herunder Høje-Taastrup Kommune, i målforholdet 1:75.000 samt et forord af borgmester Michael Ziegler.

Trap Danmark er en omfattende samling af levende fortællinger, dybdegående beskrivelser og leksikale informationer om Danmarks natur, historie og kultur. Det er 6. gang, Trap Danmark udkommer i perioden fra 1856 til i dag.

Trap Danmarks kommende digitale univers, der vil gøre det muligt at stå et sted i Danmark og få pålidelige, relevante og velskrevne informationer om det givne sted, udvikles løbende, og de første digitale udgivelser udkommer i slutningen af 2019.

Bag udgivelsen står Trap Danmark A/S med økonomisk støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond. H.K.H.