’Kvinde, liv, frihed’: – Interessen må ikke dø

Iran: Flere brutale drab og en undertrykt befolkning får støtte og politisk opbakning fra Danmark, herunder fra Marjan Ganjjou (K) fra Høje-Taastrup Kommune.

’Kvinde, liv, frihed’: - Interessen må ikke dø

Medlem af Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti, Pernille Weiss, mødtes søndag d. 5. marts med tre repræsentanter for Voice of Iran: Salar Saroneh, forperson for Voice of Iran, Elaheh Peyman Granov, medlem af foreningen, og Marjan Ganjjou, Konservativt byrådsmedlem i Høje-Taastrup Kommune samt medlem af foreningen.

Høje-Taastrup: – Jeg håber, at hun kan være med til at sætte fokus på emnet, så interessen ikke dør. Vi kan bruge hendes stemme til at få skubbet til Iran og sørge for at Revolutionsgarden kommer op terrorlisten, siger byrådsmedlem Marjan Ganjjou (K) om mødet med Pernille Weiss, der er medlem af Europa-Palamentet for Det Konservative Folkeparti.

Den 5. marts mødtes de to sammen med i alt tre repræsentanter for ’Voice of Iran’, som er en dansk NGO stiftet af herboende iranere, som har til formål at skabe opmærksomhed om den politiske situation i Iran samt at støtte den iranske befolkning så vidt muligt i deres kamp mod regimet, som går under kampråbet ’Kvinde, Liv, Frihed’.

Jeres kærlighed til jeres land, jeres stolthed, jeres engagement for at skabe forandring og støtte til jeres landsmænd rører mig virkelig dybt

Pernille Weiss, Medlem af Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti,

Pernille Weiss: Ord er ikke nok

Formålet med mødet var, at repræsentanterne for Voice of Iran gerne ville fortælle om deres arbejde, og at Pernille Weiss ville gerne høre, hvordan hun og Europa-Parlamentet kan hjælpe dem.

– Europa-Parlamentet laver utroligt mange resolutioner om alt muligt. Situationen i Iran kalder på at vi ikke kun støtter i ord og tekst på afstand, men også at vi gør os umage med at gøre det, vi kan, og det, der virker stærkere end ord på et stykke papir, siger Pernille Weiss.

Baggrund om opstanden efter kvindedrab

Jina Mahsa Amini var en 22-årig iransk kvinde, der døde i politiets varetægt i september 2022.

Hun var kommet fra sin hjemby, Saqqez, på besøg i hovedstaden Tehran. Her blev hun tilbageholdt af det iranske moralpoliti pga. hun, ifølge dem, ikke havde dækket håret tilstrækkeligt. Kort tid efter døde hun under moralpolitiets varetægt.

Det sidste billede der blev offentliggjort, var et billede af en bevidstløs Mahsa, der lå i respirator på hospitalseng. Journalisten der lækkede det billede er i dag stadig anholdt. Det kan man blandt andet læse om her.

Mahsa Amini's død har ført til øget opmærksomhed omkring politiets brug af magt og undertrykkelse af ytringsfriheden i Iran. Det er også en påmindelse om de alvorlige menneskerettighedsproblemer, som Iran stadig står overfor, herunder forfølgelse af kvinder, minoriteter og politiske dissidenter.

Voice of Iran opdaterer hende

Hun vil løbende blive opdateret af formanden for Voice of iran.

– Jeg vil have fakta på bordet, så vi mere præcist ved, hvordan vi kan hjælpe den demokratiske udvikling i Iran, siger Pernille Weiss.

Marjan Ganjjou er glad for politikerens engagement, og mener også, at det er tid til at handle.

– Vi skal kigge på, hvordan man kan gentænke de diplomatiske linjer med Iran, så det også bliver en fordel for Europa. Vi skal kunne være sammen og vi skal have fred. Det er det, jeg ønsker, siger byrådsmedlemmet fra Høje-Taastrup Kommune.

Marjan Ganjjou har i de seneste måneder været meget engageret i de oprør, der sker i hjemland, Iran, hvor hun selv er født og opvokset. Fornyeligt var hun i Bruxelles, hvor hun mødtes med tusindvis af andre Iranere fra hele Europa, der ville vise, at man stod sammen om fred og for at få lagt et pres på Iran.

Da hun kom hjem, fik hun lavet en meget symbolsk tatovering, som du kan se og læse om i artiklen ’Politiker hylder dræbt pige med ny tatovering’.

Marjan Ganjjou står i hjertet i Bruxelles og vifter med det iranske flag. Foto: Privatfoto