Vand, savsmuld, ild og glasur er blandt ingredienserne ved rakubrænding. I de forgangne uger har mellem 60 og 70 børn i SFO byskolen i Hillerød lavet raku og i denne uge kan børnene se det færdige resultat af deres kreative arbejde.
Keramiker Anette Nørregaard Christiansen har guidet børnene gennem processen.
– Processen er meget håndgribelig for børn. Normalt når man laver keramik, stiller man det ind i ovnen, og så går der to døgn, før man kan tage det ud. Her står det kun i tyve minutter, siger Anette Nørregaard Christiansen.
Børnene har nu alligevel været i gang med at lave deres raku et stykke tid. Først skulle de nemlig forme skålene, hvorefter keramikeren sørgede for, at skålene blev brændt ved 1000 grader. Herefter skulle børnene glasere skålene og til slut gik altså i denne uge rakubrændingen i gang.
På højen bagved Byskolen foregår brændingen, der indebærer både ild og vand. Først skal raku-skålene brændes i en 1000 grader vand ovn, så glasuren smelter.
– Når du så tager emnet ud i luften, så sker der et temperaturchok, hvor den overfrakke, som glasuren er, trækker sig sammen og laver de fineste krakeleringer, siger Anette Nørregaard Christiansen.
Ved næste skridt hjælper børnene ivrigt til, for der skal nemlig skovles savsmuld.
– Så putter man emnet ned i en bøtte med savsmuld, som begynder at brænde, og så lægger man låg på gryden, så ilten bliver reduceret, og det gør, at alle de steder, der ikke er glaseret, bliver sorte, siger Anette Nørregaard Christiansen.
Og når skålene så har ligget i vand og er blevet afkølet, skal børnene bruge knofedt for at skrubbe raku-skålene rene for sod.
– Så er den jo færdig, og undervejs har de brugt alle deres sanser, for først bruger de hænderne og øjne til at forme skålene, og under selve brændingsprocessen er der noget varmt, man skal passe på, og der er også vand, siger Anette Nørregaard Christiansen.