Se billeder: Danmark har lært af 1864

Foto: Maja Vindelev

Hillerød: – I år fylder hæren 400 år, og søværnet er over 500 år. Vi har et højt niveau i alle tre værn, og det er fordi, vi har taget ved lære. I 1864 kunne vi ikke vinde, men alligevel tog vi kampen op. På grund af isvinteren kunne Dannevirke ikke holdes, da vandene frøs til. Bedre så det ud i Fredericia, men fjendens overmagt var stor. Vi håbede på hjælp både under kampene og under fredsforhandlingerne. Men alle forhåbninger blev gjort til skamme, sagde Peter Bartram og fortsatte:

– Det er nu 150 år siden, vi havde krig på dansk territorium. Efter 1864 stod Danmark med ryggen mod muren, og efter 2. verdenskrig fandt vi ud af, at vores forsvar skulle baseres på en alliance med andre nationer. Vi ved nu, at general de Mezas tilbagetrækning fra Dannevirke den 5. februar var fornuftig, og at det forhindrede en nedslagtning. Og selvom vi fik et par taktiske sejre, var der ikke tvivl om udfaldet. Vi har behov for at repetere historien, og udstillingen her giver nu baggrund for refleksion og eftertanke.

Forsvarschefen var sidste mand på talerstolen ved åbningen, hvor museumsdirektør Mette Skougaard og formand for Carlsbergfondets bestyrelse Flemming Besenbacher også havde talt. Desuden var der musikalske indslag som Hostrups »Høje Nord, friheds hjem« og »Det haver så nyligen regnet«, sunget af medlemmer af Slotskirkens kantori.

Skuespiller Søren Sætter-Lassen, der spiller netop de Meza i DR's kommende serie »1864«, som sendes til efteråret, læste forskellige tekster, blandt andet uddrag fra Wilhelm Dinesen: »Fra Ottende Brigade«, der handler om slaget ved Dybbøl. Dinesen roste de menige bønderkarle, der holdt ud og ofrede sig beredvilligt, mens de ledende militærfolk fik en sønderlemmende kritik.

– Sammenholdet var den danske hærs hæder og et lys i mørket og fornedrelsen, skrev Dinesen, og det blev læst indtrængende og smukt af Søren Sætter-Lassen.