Ny Team Danmark studieretning

Der er plads til 28 elever på den nye Team Danmark-studieretning, som starter op på Frederiksborg Gymnasium og HF efter sommerferien.
Der er plads til 28 elever på den nye Team Danmark-studieretning, som starter op på Frederiksborg Gymnasium og HF efter sommerferien.

Lektier, afleveringer og 20-30 timers sport og træning om ugen er hård kost for de elever, som dyrker idræt på eliteplan samtidig med, at de går i gymnasiet.

Men efter sommerferien får Team Danmark-elever mulighed for at få mere tid til både skole og træning, når Frederiksborg Gymnasium i Hillerød indfører en ny fireårig Team Danmark-studieretning.

De seneste tre år har gymnasiet være godkendt Team Danmark skole med 50 elever, der enten har været elever under Team Danmark eller den såkaldte Hillerød-ordning, der er et samarbejde mellem ungdomsuddannelserne, Hillerød Elite Idræt og idrætsklubberne, hvor den unge sportsudøver får et særligt tilrettelagt uddannelsesforløb, hvor der også er plads til træning. Elitesportseleverne har indtil nu været spredt ud over de forskellige studieretninger, men fra næste skoleår kan de 28 elever på Team Danmark-linien med fagene biologi, matematik og kemi gå sammen.

Færre timer om ugen

Den nye studieretning gælder på grund af lovmæssige krav kun Team-Danmark-elever, men de kan til gengæld se frem til meget bedre muligheder for at kombinere skole og træning, fortæller eliteidrætskoordinator på Frederiksborg Gymnasium, Sune Sigsgaard:

– Der er færre timer pr. uge og færre afleveringer, fordi studiet er fordelt over fire år i stedet for tre. Meget ambitiøse atleter bruger 20-30 timer og måske mere om ugen på træning, så det bliver lettere at få sport og skole til at hænge sammen. For mange af eleverne, der går på skolen i dag, er det virkelig svært at få enderne til at mødes. Lige præcis i de tre år, hvor vi har de unge mennesker, der sker der så mange ting, at det er der, folk begynder at falde fra. Så vælger de sporten fra eller begynder at drosle ned på ambitionerne. Også med det sociale er det en fordel, at man sidder blandt ligesindede. Man drikker sig ikke fuld om fredagen, for man drikker slet ikke, og på den nye studieretning er man i hvert fald ikke anderledes. Det er noget af det, jeg hører fra nogle af eleverne. At det godt kan være lidt irriterende, at man er anderledes, siger Sune Sigsgaard.

Han glæder sig meget til, at den nye studieretning kommer i gang:

– Vi vil gerne være med til at støtte, at man kan føre en dobbeltkarriere. At man kan være et dygtigt ungt menneske, der går i skole, og samtidig udleve drømmen som atlet. Hvis det går dårligt i skolen, påvirker det end præstationer, når man er ude til stævner og konkurrencer. De to ting hænger sammen, siger Sune Sigsgaard, der har en klar opfordring:

– Det er et tilbud, som man skal overveje rigtig seriøst, hvis man er et ungt menneske, som gerne vil nå så langt som muligt med sin idræt. Det ekstra år kan gøre en kæmpe forskel. Eliteidrætsfolk er også meget eftertragtede i erhvervslivet, fordi de er lettere at coache. De er vant til at træne, tage imod gode råd og bidrage til, at tingene kan lade sig gøre. Nu sætter vi den i søen, og det skal nok blive til noget. Vi glæder os, siger Sune Sigsgaard.

Fantastisk tilbud

Borgmester Dorte Meldaard er også glad:

– Det er et fantastisk godt tilbud, sportstalenterne nu får på gymnasiet. Vi har i forvejen vores talentidrætsklasser på Frederiksborg Byskole for 7.-9. klasse, og nu bliver der mulighed for, at vores unge talenter kan komme videre i et miljø, hvor alle klassekammerater har høje ambitioner både hvad angår skolen og deres sport. Der er meget arbejde og mange lektier på gymnasiet, og jeg synes, det er alletiders, at eleverne nu får denne mulighed for at læse lidt længere tid mod samtidig også at kunne dyrke deres idræt, siger borgmester Dorte Meldgaard.

Til skolens orienteringsaften for nye stx-elever onsdag d. 20. januar kan man møde Sune Sigsgaard og høre mere om Team Danmark-linien.

bjørkman