Humoristisk børnebog fortæller om demens

Foto: Tore G. C. Rich

Børnebogsforfatter Birgitte Bregnedal fra Ny Hammersholt har begået sin 14. børnebog, denne gang har hun kastet sig ud i en humoristisk fortælling om et alvorligt emne, demens.

I bogen »En usynlig hund« møder vi en gammel dame, der har glemt, at hendes hund er død, og drengen Oskar, som elsker hunde og har en god fantasi.

Kan man gå tur med en usynlig hund? Det gør Oskar, og han får penge for det. Den usynlige hunds ejer er den demente dame Rigmor, der har glemt, at hendes hund Bandit er død for flere år siden. Rigmor er vild med at høre Oskar berette om Bandits heltemodige bedrifter, så alle er glade, lige indtil Rigmors søn dukker op og beskylder Oskar for at være en fusker, fordi han får penge for at lufte hunden.

Oskars beretninger forsøder den demente dames hverdag, men er det i orden at fortælle fra den frie fantasi eller er han en fusker? Bogen er en humoristisk historie om alderdom og demens i børnehøjde. Om moral, etik og ønsket om at gøre det rigtige. Men hvad er det rigtige, når virkeligheden er i opløsning?

– Idéen til bogen kom, da jeg besøgte en dement dame på hospitalet, og hun blev ved at tale om sin hund og kigge efter den, som om den løb rundt omkring sengen. Til at starte med forsøgte jeg at forklare, at hunden jo var hjemme hos hendes mand, men på et tidspunkt gav jeg op og talte med om hunden. På den måde gled samtalen lettere og damen nød at tale om hunden, siger den 48-årige forfatter Birgitte Bregnedal i en pressemeddelelse.

Hun har selv både børn og hund.

– Selvfølgelig skal man som udgangspunkt hverken lyve eller pynte på sandheden, men indimellem kan det tjene et højere formål. Lige præcis det dilemma tager jeg op i bogen, hvor hovedpersonen Oskar underholder damen med opdigtede og heltemodige bedrifter udført af damens for længst afdøde hund, fortsætter hun.

Ifølge Alzheimerforeningen lider 70-85.000 danskere af en demenssygdom, hvilket gør 400.000 til pårørende. Tanken er, at »En usynlig hund« kan hjælpe snakken om demens på vej, mens læserne kan få et grin eller to undervejs midt i alvoren.

Bogen er illustreret af Anne Pedersen og del af Gyldendals nye Læs Løs-serie. Bogen er for børn, der er ved at have styr på læsningen, men egner sig også til højtlæsning og samtale. Bogen er Birgitte Bregnedals 14. børnebog. »En usynlig hund« udkom sidste år, først som fysisk bog og siden som e-bog. Den kan nu også lånes på bibliotekerne.