DEBAT: Nu ikke mere vand ud af ørerne, men handling, tak

DEBAT: Nu ikke mere vand ud af ørerne, men handling, tak

Af Michael Liesk, formand for Danmarks Naturfredningsforening Hillerød, Humlehaven 16, 3400 Hillerød

Frederiksborg Amts Avis bragte tirsdag den 14. marts en længere artikel om kommunens indsats i forbindelse med en politisk aftale indgået tilbage i 2019, hvor det skulle være slut med brug af pesticider i de boringsnære vandindvindingsområder. Kommunerne og vandværkerne skulle sikre, at der i første omgang blev indgået frivillige aftaler.

Her er Hillerød kommune langt fra i mål, og det er skræmmende at høre, når fungerende formand for Natur, klima og miljø Thomas Brücker udtaler, at man ikke har de nødvendige resurserne til at følge op på en beslutning, som også byrådet har vedtaget, for at rede vores grundvand fra forurening.

Blandt de 52 lodsejere, der er berørt, er der kun truffet tre frivillige aftaler. Til avisen udtaler formanden for Nordsjællands Landboforening, at der har været administrative problemer, men også at prisen for erstatningen er for lav. Det kommer så ikke bag nogen, men nu kan man som bekendt ikke altid få, hvad man peger på. Moralsk burde sikring af vores fælles drikkevand gå forud for personlig vinding, uanset erstatningens størrelse.

Landboforeningens formand forsøger samtidig at ”legalisere” brugen af pesticider, fordi de har Miljøministeriets blåstempling. Nu kan et ministerium jo tage fejl, og alle er bekendt med landbrugets stærke stemme.

Fremtiden for vores grundvand er stærkt truet med nærmest daglige fund af PFAS-stoffer og pesticid-rester i boringer og vores fødevarer.

Danmarks Naturfredningsforening Hillerød håber derfor, at et samlet byråd i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger afsætter de nødvendige økonomiske midler, der kan sikre, at også fremtidens generationer har rent vand i hanerne.

Michael Liesk fra naturfredningsforeningen frygter, at vi i fremtiden bliver mødt af flere af disse skilte, hvis ikke vi griber ind nu, skriver han. Foto: Michael Liesk

Kontakt redaktionen

På Hillerød Posten og Frederiksborg Amts Avis bestræber vi os altid på at lave historier, der betyder noget for dig. Så har du en ide til en artikel eller et tip, så send en mail til redaktionen på hillerod@sn.dk eller ring til os på telefonnummer 8888 4303.

Du kan også kontakte vores journalister direkte på nedenstående mailadresser:

Martin Warming, redaktør, martin.warming@sn.dk

Janne Mulvad, journalist, janne.mulvad@sn.dk

Mette Dolmer Thygesen, journalist, mette.thygesen@sn.dk

Johanne Wainø Topsøe-Jensen, journalist, johanne.wainoe@sn.dk

Per Skovkjær Sand, journalist, per.sand@sn.dk

Marcus Wehage, journalist, marcus.wehage@sn.dk