I Axelhus, den gamle, blå bygning på hjørnet af Herredsvejen og Slangerupgade i Hillerød, er ni elever fra Grundtvigs Højskole i disse dage i fuld sving som malere, tovholdere, indretningsarkitekter – og alt muligt derimellem. Kasketterne er mange.
Som en del af faget ’Gør en forskel’, har de nemlig valgt, at de vil gøre en forskel for nogle af de ukrainske flygtninge, der kommer til Hillerød, ved at sikre trygge, hjemlige rammer for et par af de familier, der ender deres flugt fra krigen i deres hjemland i Hillerød.
Kommunen har stillet to lejligheder til rådighed for de studerende, der efterhånden har været i gang med projektet i et par uger. I nabolejlighederne kommer ligeledes ukrainske flygtninge. Hele bygningen er nemlig kommunens, og mange af værelserne står for tiden tomme. Enkelte lejligheder er beboet af flygtninge fra Syrien og andre lande.
Torsdag 7. april om formiddagen er fire af de ni højskoleelever, Josefine Årstoft, Sara Mosdal, Sofie Kortsen og Maria Jørgensen, troppet op i Axelhus.
I en lille lejlighed med en lille fordelingsgang, køkken, bad og et værelse, er de ved at danne sig et overblik over, hvad de mangler at få på plads, inden lejligheden er indflytningsklar.

Kasser med legetøj, lagner og nips står mellem borde, fodbolde og sofaer på gulvet i køkkenet, hvor skabene er fyldt med service og lidt blandede krydderier. En legetøjsbrandbil står parkeret på gulvet foran en stor indrammet Vespa-plakat.
På en reol i gangen ligger en stak bøger. De fleste af dem på engelsk, men danske ’Gummi Tarzan’ har også sneget sig med i stakken.
I stuen er Maria Jørgensen gået i gang med at skrubbe vinduet. Musik spiller fra en lille bluetooth-højttaler på toppen af et af to skabe, der står midt i stuen som de eneste møbler. Resten er opmagasineret i køkkenet.
Donationer via facebook
Mens de fire kvinder så småt har fået taget hul på arbejdet med at rykke lidt rundt og rydde op, dukker yderligere to unge kvinder, Frederikke Lau-Nielsen og Hannah Ahlgreen Weis, og to unge mænd, Anders Loesch og Frederik Døhrling Nagel, op.
I hænderne har de et fint, rundt sofabord i træ, som bliver sat af mellem de andre møbler, der står opmagasineret i køkkenet, og store bøtter med maling, afdækningstape og -plastic. Denne torsdag skal lokalerne nemlig males.
Som alt andet, der står i lejlighederne, er malingen doneret til projektet. Både virksomheder og borgere har været mere end villige til at hjælpe.
Den ni mand store gruppe lavede i begyndelsen af projektet en liste over ting, der var brug for i lejligheden, og så begyndte de ellers at forhøre sig i diverse Hillerød-grupper på Facebook.
“Vi begyndte med at skrive i nogle af de store Facebookgrupper, at vi havde brug for ting, og så begyndte folk hurtigt at henvende sig. Vi har ikke brugt en krone på noget af det her. Folk er gode til at komme med ting, vi ikke selv havde tænkt over, vi havde brug for. Det er fedt, der er nogen, der er villige til det. Folk vil virkelig gerne hjælpe,“ siger Josefine Årstoft, der fortsætter:
"Vi mangler ikke længere større møbler. Vi mangler nogle hylder, der både giver lidt hygge og noget opbevaringsplads. Og så mangler vi lagner, gryder og sådan nogle ting“.

Effektiv søgning
Ifølge Sofie Kortsen har højskoleelevernes søgen efter inventar til de to lejligheder på Facebook har vist sig særdeles effektiv:
“Indtil videre har vi fået ting fra cirka 15 forskellige personer, og i morgen skal vi mødes med yderligere seks. Det viser sig, at man kan finde rigtig gode ting på både Facebook og Den Blå Avis. Måske den viden bliver brugbar, når vi selv en gang skal til at kigge på lejligheder,” siger hun.
Sofie Kortsen fortæller videre, at det er gruppens oplevelse, at det oftest er kvinder, de møder, når er rundt for at hente inventar, eller som selv lægger vejen forbi det blå hus med en kasse eller en pose:
“Der har været en del kvinder over 40. Nogle af dem står i en situation, hvor de skal flytte eller er ved at renovere,” siger Sofie Kortsen, og Josefine Årstoft fortsætter:
“Vi oplever, at folk giver meget, når de kommer med ting. De har måske været i gang med at finde nogle ting frem, og så er de lige faldet over lidt ekstra, som de også kan give,” siger Josefine Årstoft.
Flere lejligheder fyldes
Ude på gangen dukker en mand op. Mikkel Simonsen, der sidder som indsatsmedarbejder og social vicevært i kommunens integrationsteam, står for boligplaceringen af de flygtninge, der kommer til Hillerød.
Han er i Axelhus for at skifte låsene til to af bygningens øvrige lejligheder og gøre dem klar til indflytning, så de hurtigst muligt kan blive ukrainske familiers hjem.
“Vi opdagede, at der ikke er en dør ud til badeværelset. Kan du hjælpe med sådan en?” spørger Josefine Årstoft inde fra lejligheden.
“Ja. Hvor i alverden bliver de døre dog af,” siger Mikkel Simonsen.
Han er kun involveret i de to lejligheder, som højskoleeleverne er i gang med, i den forstand, at han presser på, så de hurtigt bliver færdige.
“Jeg hjælper, hvor der skal hjælpes, og så presser jeg lidt på. Der står folk klar til at rykke ind nu, så jo hurtigere, de bliver færdige, jo bedre,” siger han og fortsætter:
“Vi er gået fra nærmest slet ikke at få Ukrainere, til i går at få 15-20 stykker på et kvarter”.
I deres fritid
De ni højskoleelever har otte timers ’Gør en forskel’ på skemaet hver uge, men det kan ikke helt gøre det, og derfor arbejder de også på projektet i deres fritid. De satser på, de bliver færdige midt i april.
Skoleforløbet ’Gør en forskel’ strækker sig over resten af skoleåret, så når lejlighederne er færdige, og to ukrainske familier kan kalde dem for ’hjem’, bliver eleverne taget ind i andre gruppers ’Gør en forskel’-forløb.