Nu er det gedernes tur til at holde jul

JULEMAD: Tothaven Besøgsgård har fået 30 juletræer, som mælkegederne nu nyder godt af. Det er væsentligt af hensyn til gedernes sundhed og mælk, at træerne er økologiske og usprøjtede.

Nu er det gedernes tur til at holde jul

Tothavens 21 mælkegeder nyder godt af de aflagte juletræer, som folk har været forbi besøgsgården med. Privatfoto

HALSNÆS: “Først skal træet vises, siden skal det spises”. Ordene er sunget et utal af gange rundt om juletræet i de danske hjem, og på Tothaven Besøgsgård nær Hundested tager man Peter Fabers gamle salme meget bogstaveligt. Her er besøgsgårdens 21 21 mælkegeder nemlig ved at spise sig gennem de lokales aflagte juletræer.

– Vi plejer hvert år i december at skrive at gederne gerne vil overtage juletræerne, når folk er færdige med. Det er der heldigvis mange, som gerne vil. I år har vi fået cirka 30 træer, og gederne spiser cirka ét om dagen. Både bark og nåle forsvinder, så der kun står en stængel tilbage, siger Pernille Feilberg og gør det klart, at træerne skal opfylde to krav.

De skal være økologiske og må ikke være sprøjtet.

– Juletræer er nogle af de mest sprøjtede afgrøder, og vi vil gerne passe på vores geder. Det skal være ordentlig mad de får, så de får sunde kid, og der skal ikke være nogen spor af noget i deres mælk, som vi også bruger i mejeriet, siger Pernille Pernille Feilberg, der med manden Jakob har haft Tothaven siden 2014.

Her har de foruden besøgsgård også mejeri med gedeoste og gedemælksis, strikkeri, og mentorforløb for udsatte unge.

Tothaven besøgsgård åbner igen lørdag den 1. april, og her vil de besøgende kunne glæde sig over et helt nyt kuld gedekid.

– Vi venter kid lige nu og forventer, at der kommer omkring 40. Det er godt, at vi får dem, inden vi åbner, så vi lige kan nå at pusle lidt om dem, siger Pernille Feilberg.

Tothavens 21 mælkegeder nyder godt af de aflagte juletræer, som folk har været forbi besøgsgården med. Privatfoto