Almedin udvist: Skal forlade landet om en uge

Foto: Kasper Daugbjerg
Almedin Fijzic skal om syv dage sige farvel til Danmark, sin gymnasieklasse, venner og sin danske kæreste. Hans familie er udvist af landet og skal rejse den 13. oktober. 
  Foto: Kim Rasmussen
Almedin Fijzic skal om syv dage sige farvel til Danmark, sin gymnasieklasse, venner og sin danske kæreste. Hans familie er udvist af landet og skal rejse den 13. oktober. Foto: Kim Rasmussen

Tirsdag den 13. oktober bliver skæbnedagen for 18-årige Almedin Fijzic fra Halsnæs og hans mor, far og lillebror. Familien har tirsdag formiddag fået en udrejsedato fra staten og skal forlade Danmark om en uge. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

– Hans mor ringede og fortalte Almedin, at de har fået udrejsedato. Almedin er meget chokeret og ked af det. Det var ikke rigtig gået op for ham. Han er gået en lang tur og har været væk i en halv time, siger Frederikke Alling, fra Frederiksværk Gymnasiums elevråd, hvor Almedin til daglig går i 1.b.

Vil have ham tilbage

Almedins klassekammerater og gymnasiets elevråd har i en måned arbejdet med kampagnen »Projekt Almedin – Er det her Danmark?«. De har over 4.000 likes på Facebook og har samlet 13.000 underskrifter sammen, som for 14 dage siden blev afleveret til integrations-, udlændinge- og boligminister Inger Støjbergs medarbejdere i håb om at stoppe udvisningen af Almedin og hans far, mor og lillebror til Bosnien.

Inger Støjberg er dog aldrig vendt tilbage til Almedin og gymnasiets elevråd med svar.

– Nu har vi samlet elevrådet og Almedin-udvalget og prøver at finde ud af, om der er nogen måde, vi kan få ham til at blive. Alternativt vil vi prøve at få ham tilbage som udvekslingsstudent, for hvis ikke han rejser, får han jo en straf, siger Frederikke Alling.

Familien Fijzic har boet i Danmark i tre år og søgte i første omgang til Danmark, fordi Almedins far gennem mange år har lidt af skizofreni, som ikke kunne behandles ordentligt i Bosnien.

Familiens seneste ansøgning om opholdstilladelse gik på, at de to drenge, Almedin på 18 og lillebroderen Almin på 14, har et større tilhørsforhold til Danmark end til Bosnien. Begge drenge er velintegreret, snakker flydende dansk, og har danske venner. Almedin kommer desuden til at sige farvel til sin danske kæreste.

Ansøgning blev dog afvist, ligesom Almedins egen ansøgning om statsborgerskab er blevet det.

Efter afvisningerne brød faderen sammen og har efterfølgende været indlagt på en lukket psykiatrisk afdeling på Sjælland i en periode.

13.000 underskrifter og opbakning fra hele sin gymnasieklasse var ikke nok til at give Almedin Fijzic lov til at blive i Danmark. Han har nu fået besked om, hvornår han senest skal forlade landet.

Posted by SN.dk on Tuesday, 6 October 2015