Hundested: Normalt er det op til ledelsen og udvalgte medarbejdere i et ansættelsesudvalg, hvem der skal have job på Hundested Plejecenter, men da en ny social- og sundhedsassistent for nylig blev ansat, var 87-årige Tove Carlsen, som er beboer på plejecentrets afdeling Fjordnæs Øst, med til at træffe afgørelsen.
For første gang nogensinde har plejecentret valgt at afholde ansættelsessamtaler med en beboer i ansættelsesudvalget.
– Det betød rigtig meget, for jeg har aldrig prøvet det før, men har heller ikke tænkt på det. Jeg blev benovet over det, siger Tove Carlsen.
Hun mener, at det er godt, at der er en beboer med i ansættelsesudvalget.
– For vi er her, og er jo nødt til at være her. Ledelsen og personalet går hjem, men vores hjem er jo her, siger den 87-årige plejehjemsbeboer, som undervejs har læst ansøgninger og forberedt spørgsmål.
– Jeg synes det gik godt, for jeg fik jo sagt nogle ting, og fik spurgt ind til nogle ting som hun kunne svare på. Jeg følte virkelig at jeg blev inddraget i samtalen og processen efterfølgende, og vi var enige om beslutningen, og jeg fik lov til at sige det, jeg havde, siger Tove Carlsen.
– Jeg kunne godt finde på at deltage igen. Det er jo værre, hvis det var en man ikke rigtig synes om, men jeg ville jo sige det alligevel. Altså hvis jeg synes, at det var forfærdeligt, alt det hun havde at sige, så ville jeg sige, altså jeg tror ikke, du egner dig til det.
Det giver god mening
Ideen om at inddrage beboerne i jobsamtalerne kommer fra områdeleder i Fjordnæs, Stine Svane.
– Jeg hører tit mig selv sige, at vi skal have beboerne i centrum, og at vi er sat i verden for dem. Derfor giver det jo også rigtig god mening, at nogle af de første, som de ansøgere vi får til samtale, møder, er vores beboere, siger Stine Svane.
– Det sender samtidig et signal til kandidaten om, at man ikke ansættes ind i en funktion med nogle opgaver, der skal løses, men ansættes til at arbejde med ægte mennesker med et levet liv.
Hun kalder forsøget en succes og vil – afhængig af den jobfunktion, som skal besættes – gerne forsætte med at inddrage beboerne.
– I det er tilfælde er det en social- og sundhedsassistent, som skulle ansættes. De er meget ude i plejen og tæt på beboerne, derfor er det oplagt, at beboerne er med til ansættelsessamtaler og til at vælge, hvem der skal være en del af deres hverdag og i deres hjem, siger Stine Svane.
– Samtidig er beboerne med til at kvalificere jobsamtalen på en ny måde. De hører og ser måske anderledes på tingene end mig. Jeg er farvet ud fra min position som leder, mens de har andre perspektiver.
Områdelederen gør det dog klart, at det stiller krav til beboerne at deltage i et ansættelsesudvalg.
– Tove er udvalgt, fordi det stimulerer hende kognitivt og udfordrer hende på de funktioner hun har, så hun oplever mening i sin hverdag. Generelt stiller det krav til beboernes kognitive formåen – at de kan læse en ansøgning, omsætte det til spørgsmål om indgå i en samtale. Det kan man for eksempel ikke med svær demens, siger Stine Svane.
Ikke så nervøs
Det er 22-årige Sille, som slap gennem ansættelsesudvalgets nåleøje og fremover kan kalde sig social- og sundhedsassistent på plejecentret.
– Jeg har ikke prøvet at være til en jobsamtale før i tiden, hvor der har været en beboer med. Men for mig syntes jeg, at det gav rigtig god mening, da en beboer kan give et godt indblik i, hvordan det er at bo på plejecenter, hvordan hverdagen for beboeren er på plejecenter og hvordan/hvad det betyder, at have et samarbejde og relation med personalet, siger Sille.
Hun husker jobsamtalen som en god oplevelse og var glad for at se borgeren blive inkluderet i, hvem der skal ansættes på plejecentret.
– Det, der var rigtig godt ved, at en beboer var med til min samtale, var at få noget personligt ind i samtalen fra begge parter. Det gjorde det mere jordnært for mig, som normalt godt kan blive nervøs for at have en samtale om mig og mine kompetencer, sammen med ledere og personaler fra arbejdspladsen.