
Henrik Andersen har nok været til flere fester end dig. I hvert fald har han spillet, sunget og underholdt til et utal af familiefester, mærkedage, receptioner og store øjeblikke i folks liv i næsten et halvt århundrede.
Bevæbnet med et keyboard og sin gode sangstemme, en veludviklet situationsfornemmelse fremelsket efter sine mange år i festbranchen og et bredt og alsidigt repertoire af mange årtiers populærmusik, sørger han både for dansen, diskrete og behagelige toner til maden og akkompagnement til fællessang fra sangskjulerne. Og alt det imellem.
Henrik ved, hvad der hitter hos publikum i alle aldre.
– Man skal jo lige se sit publikum an. Hvad er de her til? Vil de have Bjørn Tidmand eller John Mogensen? Er de til Tommy eller Rasmus Seebach – eller noget nyt som Andreas Odbjerg eller Robbie Williams? Man skal jo kunne rigtig mange ting. Og når man har været i gang så længe som mig, lærer man også, hvad der hitter og får folk til at synge med, siger Henrik Andersen.
Med far på arbejde
Henrik Andersens lange karriere som selskabsmusiker begyndte allerede i 1976, da han som dreng kom med sin far, Poul Andersen, på arbejde.
– Min far var også professionel musiker, og han havde sit eget orkester i mange år. Da det så begyndte at ebbe ud, begyndte han at spille til selskaber. Min mor døde, da jeg var syv år gammel, og så begyndte han simpelthen at tage mig med sig, når han skulle ud at spille. Jeg lærte så at synge og at spille guitar, og så begyndte jeg efterhånden at slå på trommer for ham, mens han spillede keyboard og klaver. Og så tog vi ud til en masse familiefester. Det var super hyggeligt. Jeg havde nogle fantastiske år sammen med min far, bare ham og mig. Det var simpelthen guld værd for mig, fortæller den i dag 54-årige Henrik Andersen.
Den purunge Henrik rejste derfor i mere end ti år rundt og spille til alverdens fester sammen med sin far, indtil han desværre også døde, da Henrik kun var ganske ung.
– Min far døde i oktober 1988, og inden han døde, havde jeg lovet ham, at når han engang ikke var her mere, så ville jeg videreføre forretningen. Jeg overtog en kalender fuld af aftaler, så jeg kom straks i gang. Der var mange ting, jeg skulle sætte mig ind i som 20-årig, der starter som selvstændig, siger Henrik Andersen.
Siden 1989 har “Deres Musiker,” som der står på varebilen, som holder parkeret foran huset i Holløselund, derfor rejst land og rige rundt for at underholde og holde gang i festen.
– Det har været hele mit liv, smiler han.
Nedgangstider
De allerførste år passede Henrik Andersen sin virksomhed ved siden af et fuldtidsarbejde som automekaniker, men de sidste godt 30 år har han udelukkende, næsten, levet af musikken. Til hverdag sidder han i sit lille hjemmestudie i familiens hjem i Holløselund og lærer sig nye numre fra hitlisterne, så hans repertoire hele tiden udvider sig, og så er han altså, hovedsageligt aftener og weekender, rejsende i musik og god stemning.
– Jeg plejer at sige, at jeg arbejder, når andre har fri, siger han.
Det er alsidigt, spændende og givende arbejde, men langt fra guldrandet.
– Man bliver ikke rig af at være musiker. Det gør man altså ikke, men det gør heller ikke så meget, det skal bare kunne løbe rundt. Min kone har heldigvis et godt job, smiler Henrik Andersen.
Men det løber da også rundt for Henrik Andersen. Også i en lille branche, som i den grad er ramt i disse streamingtider, hvor de fleste har hovedparten af al musik, der er udgivet, i lommen.
– Det går kun nedad. Der bliver mindre og mindre arbejde, og der er flere og flere selskabsmusikere, der er holdt op. Coronaen var selvfølgelig også frygtelig hård. Jeg har sådan nogenlunde holdt skansen, men der er efterhånden rigtig mange, der lader en iPad med en playliste stå for underholdningen. Der er så heldigvis folk, der kommer bagefter og siger, at det skulle de ikke have gjort. Levende musik kan meget mere, og en musiker som jeg kan altså følge med i festen, det kan en iPad jo trods alt ikke. Det skal nok gå, siger han optimistisk.
Et nyt kapitel
En del af hans optimisme bunder i, at han er ved at skabe sig en ny karriere inden for musikken. Han er nemlig hurtigt ved at blive et navn på Dansktoppen.
Henrik Andersen har egentlig aldrig haft særlige ambitioner om blive hverken pop- eller rockstjerne, men for et par år siden fik han for første gang ideen om at udgive musik i eget navn, i stedet for “bare” at fortolke andres arbejde.
– Min far havde i sin tid skrevet en melodi og et enkelt vers til en sang, der hedder “Min lille Drømmepige.” Den har jeg tit gået og tænkt på, og en dag sidder jeg så ved mit keyboard og roder med den gamle sang. Så får jeg brugt hans vers til et refræn, og så får jeg skrevet et par vers mere på hans melodi, og så blev det lige pludselig til en sang, som jeg jo gerne ville have, at andre skulle høre, fortæller Henrik Andersen og fortsætter:
– Jeg kender Frank Thøgersen, som var trommeslager i Bamses Venner, og nu er det i Kandis. Han havde lige startet et studie op, så jeg sendte ham sangen og spurgte om, han troede, det kunne blive til noget.
Det kunne det i den grad. Henrik blev kaldt til studiet, og i 2019 blev “Min lille drømmepige” udgivet, og Henrik Andersen kom siden til at optræde med nummeret i det populære tv-program Dansktoppen på DK4. Og så fik han mod på mere.
Dernæst lavede han sin egen version af Maria Marlene, en oprindeligt italiensk sang, som han og hans far i mange år havde spillet som aftenens og festens sidste nummer.
Så blev Chris Norman og Suzi Quatros “Stumblin’ In” til Henrik Andersens “Livet er skønt,” og så begyndte folk i musikmiljøet for alvor at lægge mærke til “Deres Musiker.”
– Så begynder folk at kontakte mig, og der er pludselig andre kunstnere og sangskrivere, der vil have mig til at synge deres numre. For eksempel møder jeg sangeren og sangskriveren Susan Munksgaard, som kontakter mig fordi, hun gerne vil have mig til at synge en sang, som hun havde skrevet tekst til. Den endte på Dansktoppens førsteplads, siger Henrik Andersen.
Siden da er det blevet til en stribe singler og udgivelser, og senest opnåede han endnu en førsteplads på Dansktoppen på DK4 med sangen “Hvilket nummer skal jeg ringe i nat.” Og nu på fredag 10. februar er han igen aktuel med en ny single “Husker Du,” et musikalsk samarbejde med førnævnte Susan Munksgaard og en musikalsk hyldest til Flemming “Bamse Jørgensen” og Bamses Venner.
Og nu er der folk, der er begyndt at ringe, fordi de enten gerne vil have kunstneren Henrik Andersen til at optræde, og der er også en voksende efterspørgsel fra sangskrivere og andre kunstnere, som gerne vil arbejde sammen med ham.
Det er et spændende nyt eventyr for “Deres Musiker.”
– Jeg kan godt blive genkendt, når jeg er ude at spille til fester. “Er det ikke dig fra tv?” Det er ret sjovt, og så kan jeg jo tage ud og optræde som solist og synge mine egne sange. Det er stadig ret nyt, men jeg kan godt mærke, at der begynder at opstå nogle muligheder. Jeg ved ikke, hvad der kommer til at ske, men jeg er klar til at se, hvor det fører hen,“ siger Henrik Andersen.
Og mens hans nye solokarriere udvikler sig, kører han stadig landevejen tynd og sætter musik til festen.