LOKALHISTORIE Museum Nordsjælland åbner i februar en ny særudstilling i Kulturhavn Gilleleje med oldsager, hvor man kan fordybe sig og gætte, hvilke genstande der er fra Gilleleje.
I særudstillingen er der en række fund, som alle er fra arkæologiske udgravninger i og omkring Gilleleje, og derfor udgør en del af Gillelejes lokalhistorie.
Opfattelsen af adskilte, mindre lokalsamfund er i høj grad noget, man tillægger ældre tider, hvor man boede i mindre, spredte samfund.
Håndværk krydser grænser
De arkæologiske fund i særudstillingen viser imidlertid, at fællesskabets grænser har været meget større, da mange af de håndværksmæssige erfaringer og kompetencer bliver videreført fra sted til sted – og nogle gange også gennem tid.
Særudstillingen sætter fokus på den ensartethed, der er i fundene fra oldtiden og middelalderen. Hvad enten man taler om pilespidser, økser, kar til madlavning eller perler, kan det være ganske svært at finde netop de fund, der kendetegner den lokale historie.
De udvalgte fund i udstillingen spænder bredt, både i type og datering. De ældste fund er fra den tidligste del af bondestenalderen, og de yngste er fra middelalderen.
Fundene er inddelt i kategorier, og i hver kategori gemmer sig ét fund fra Gilleleje.
Særudstillingen ’Find fundet fra Gilleleje’ vil være i kulturhavnen i Gilleleje frem til april. jesl
