Bæst fra havets dyb skyllet op på strand: – Jeg har aldrig set noget lignende

STRANDVASK: En havål er skyllet i land på stranden i Tisvilde. 170 centimeter lang og 19 kilo tung.

Den har man ikke lyst til at møde på en svømmetur. Foto: Lene Clausen

En ganske sjælden gæst er i denne uge skyllet op på stranden i Tisvilde.

Der er tale om et fint eksemplar af arten Conger conger, der også lystrer det mere mundrette danske navn havål. 170 centimeter lang lå den onsdag morgen i vandkanten; manglende en del af sin hale:

– Jeg har gået ture på stranden i mere end 50 år, og jeg har aldrig set noget lignende. Det er ganske ualmindeligt, siger Pia Falck Pape, der opdagede ålen onsdag morgen:

– Jeg var ude at gå tur om morgenen – omkring klokken 8.30 – da jeg fra Solnedgangsbakken så, at der lå et stort, fiskelignende dyr i kanten af noget tang. Jeg var jo nødt til at gå ned og se, hvad det var, siger hun.

Pia Falck Pape er kunstmaler, og har i mange år malet og tegnet fisk. Men aldrig en sådan en.

– Det lignede en torske-ål, og det tænkte jeg var mærkeligt. Jeg har selv malet fantasi-fisk i mange år, og den kunne sagtens ligne en af dem, jeg har lavet, siger Pia Falck Pape.

Vil nødigt møde den i vandet

Lene Clausen, ligeledes fra Tisvilde, stødte også på havålen onsdag. Det gjorde hun om eftermiddagen – og i den mellemliggende periode havde den mistet sine øjne.

Hun tog en række billeder af den, som hun lagde op i den lokale Facebookgruppe. Blandt andet et, hvor hun har smidt sin handske ved siden af, så man kan se størrelsen på kræet.

– Og det ligger jo måske i menneskets DNA, at man kan synes, at den minder om en slange. Så det var ikke uden en smule angst og respekt, at jeg lagde min handske ved siden af. Man tager lige sine forholdsregler og sikrer sig, at den er helt død, griner Lene Clausen.

Hun er havsvømmer og har tilbragt mange timer i vandet ud for Tisvilde. Men har aldrig – før nu – mødt en havål.

– Og det er jeg glad for! Jeg har ikke specielt meget lyst til at møde den i vandet, siger Lene Clausen.

Havålen befinder sig sædvanligvis på flere hundrede meters dybe – og er altså en ganske sjælden strandgæst.

Sjældent fund

Havålen er nu i Øresundsakvariets varetægt, fortæller Kristian Vedel Christiansen, der er ledende dyrepasser på stedet.

Han har været på akvariet i 22 år, og det er første gang, han hører om, at en havål er skyllet op på stranden i “deres” område, der dækker Nordkysten og Øresund.

– Det sker ikke tit, men havålen er hjemmehørende i danske farvande. I 2014 var der en fisker i Vedbæk, der fik en levende i nettet; den vejede 23 kilo, siger Kristian Vedel Christiansen.

Lene Clausen måtte lige sikre sig, at den var helt død, før hun stak hånden tæt på. Foto: Lene Clausen

To studerende fra Øresundsakvariet har torsdag formiddag fragtet “Tisvilde-ålen” til akvariet. Her er den blevet målt til 170 centimeter, men mangler en del af halen, og har nok været omkring 2 meter lang. Den er blevet vejet til 19 kilo.

– De kan i princippet blive over tre meter lange og veje op mod 150 kilo, men når det er sagt, så er det ikke ofte, vi hører om så store havål, som den her, siger Kristian Vedel Christiansen.

I de indre farvande er havål kun registreret ganske få gange siden årtusindeskiftet, skriver Henrik Carl, der driver forskningsprojektet Fiskeatlas under Statens Naturhistoriske Museum. Senest i 2017, hvor en fisker fik en levende en af slagsen i sit bundgarn i Lillebælt.

Havålen målte 170 centimeter. Foto: Lene Clausen

Usædvanlig adfærd

Kristian Vedel Christiansen fortæller videre om havålens yngleadfærd, som han når at kalde “ret sindssyg”:

– Hunnerne bliver decideret banket i stykker af hannerne, så deres rogn kan blive frigjort. Hunnernes liv går ud på at vokse sig store, fede og mægtige, og så søger de sydpå, ned mod Portugals kyster, hvor de går i levende forrådnelse, fordi de kanaliserer al deres energi om til æggene. Så slår hannerne dem bogstaveligt i stykker med deres snuder, siger Kristian Vedel Christiansen, og tilføjer:

– Det er et ret fedt dyr på den måde.

Sådan ser 19 kilo havål ud. Foto: Pia Falck Pape