11 byrådsmedlemmer udvandrede i protest mod borgmester

Foto: Karl Erik Frederiksen

Gribskov: Mens hele Venstres byrådsgruppe og dens støtter i Dansk Folkeparti sad tavse, udvandrede 11 ud af Gribskov byråds 23 medlemmer mandag aften fra det åbne byrådsmøde på rådhuset i Helsinge. Det skete som en kulmination på en stigende utilfredshed over, at borgmester Kim Valentin fra Venstre gentagne gange afbrød dem, når de havde ordet, og afskar dem muligheden for at argumentere for deres synspunkter, skriver Frederiksborg Amts Avis.

De udvandrede byrådsmedlemmer kommer fra Socialdemokratiet, Nyt Gribskov, det Konservative Folkeparti og Enhedslisten, som tilsammen har 11 af byrådets 23 pladser.

Udvandringen skete under behandlingen af en ny befolkningsprognose, som viser, at kommunens befolkningstal enten vil stagnere eller dale, hvis ikke der kommer flere borgere til kommunen. Repræsentanter for de udvandrede parter forsøgte her at argumentere for en nytænkning, der kan få flere til at flytte til Gribskov.

Udvandringen skete præcis midt i dagsordenen for byrådsmødet. Sagen om befolkningsprognosen var på som punkt nummer ni. De tilbageværende 12 byrådsmedlemmer måtte derefter behandle de sidste ni punkter uden kommentarer fra den anden halvdel af byrådssalen.

– Vi har mange års tradition for at byrådsmedlemmer har mulighed for at argumentere for og imod forslag. At vi nu oplever en ny borgmester, som selvfølgelig skal have mulighed for at finde sine egne ben, tilsidesætte Gribskov Kommunes traditioner og almindelig ordentlighed berettiger ikke borgmesteren i at fratage folkevalgte byrådsmedlemmer ordet i en seriøs debat – blot fordi det ikke passer ham, hedder det i en erklæring, som Frederiksborg Amts Avis bringer fra de udvandrede.

Kim Valentin kalder udvandringen for en overreaktion:

-Jeg er ny som borgmester, og hvis de ønsker, at jeg leder mødet på en anden måde, må vi snakke om det i økonomiudvalget. Sagen vil derfor blive behandlet på væres næste møde i økonomiudvalget, siger Kim Valentin til Frederiksborg Amts Avis.