– Her kan vi snakke frit og åbent

Seniorliv: Blixen klubben for kvinder gav hurtigt venner for nytilflyttere i Greve, der er så glade for at være med, at de holdes tirsdag fri for andre aftaler.

- Her kan vi snakke frit og åbent

Greve: Det lyder nærmest som et professionelt kor, når kvinderne fra Blixen klubbens tirsdagshold mødes og starter med en fællessang.

Rundt om bordene sidder denne eftermiddag cirka 35 over 60 år, og sammen væver de et fint lydtæppe over Eric Paaskes ’Der er lys i lygten, lillemor’ med deres stemmer.

Hver tirsdag eftermiddag holder Blixen klubben samling i Greve Borgerhus. Det startede med at være den blot anden i hele landet, men er hurtigt blevet så populær, at der er et andet hold, der holder til samme sted, mens kvinder over 60 år også mødes i en Blixen klub i Karlslunde og snart i Tune.

– Vi kan mærke, at tirsdag er en dag, hvor mange medlemmer prioriterer os, siger Inge-Lise Jensen.

Hun er medinitiativtager til klubben, der startede for seks år siden og er blevet så populær, at der ikke er flere pladser, så der er oprettet en venteliste, til trods for, at klubben aldrig har annonceret nogen steder.

Reglerne er ret enkle. Der skal helst ikke tales om politik, børnebørn og sygdom, og deltagerne skal være kvinder over 60 år. Når klubben mødes om tirsdagen, er det som regel til et foredrag, hvor der inden bliver serveret kaffe og flødeboller.

Blixen klubben har to afdelinger i Greve Borgerhus, der mødes henholdsvis tirsdag og torsdag. Begge er populære. Foto: Janus Spøhr

Godt fællesskab

Kirsten Høj nikker, når Inge-Lise Jensen siger, at deltagerne prioriterer at være med, når de mødes om tirsdagen. Hun er tilflytter til Greve for nogle år siden.

– Normalt, når man kommer til et nyt sted, har man børn med. Jeg kom hertil som 65-årig og ville gerne have et godt netværk, men jeg vidste ikke, hvor jeg kunne få det, siger Kirsten Høj.

Hun kom på besøg i klubben en dag og er blevet hængende lige siden, hvor hun har fået nogle gode venner.

– Blixen klubben er guld værd for mig at være med i, siger hun.

Det er ikke kun om tirsdagen, hun høster frugterne af de frugter, som Blixen Klubbens fællesskab dyrker. Der er nemlig en række undergrupper, hvor deltagerne mødes på kryds og tværs og for eksempel går ture, tager til koncerter og strikker sammen.

– Klubben giver kontinuitet, og det er dejligt, at vi holder øje med hinanden. Det er et trygt forum at være med i, siger Kirsten Høj.

Sammen med de andre kvinder har hun denne tirsdag hørt en af klubbens børnebørn tale om sin solorejse til Vietnam og Cambodja, og hun blev mindet om de gange, hun selv har været i Asien. Mens foredraget foregår, bliver der vist billeder af vietnamesere, der roer med fødderne, og det giver en del grin.

– Et af stederne gav jeg 23 kroner for en overnatning på et hostel med fri bar i halvanden time. For det beløb kunne jeg ikke engang købe en kop kaffe i København, siger dagens hovedperson, der får tilhørerne til at grine igen.

– Mødte du nogen på min alder, vil en deltager vide, og ja, der var en 75-årig kvinde fra Wales på samme hostel i Vietnam.

Inge-Lise Jensen, Vibeke Spies, Bodil Sørensen og Kirsten Høj er blandt deltagerne i Blixen klubben, der giver et godt netværk og gode venner. Foto: Janus Spøhr

Aktive kvinder

Blixen klubben henvender sig især til kvinder, der er aktive, og flere af deltagerne fortæller da også, at de næsten ikke har tid til at holde fri, fordi deres kalendere er fyldt godt op.

– Det er dejligt at have noget at gå op i og at komme et sted, hvor man kan få nogle spændende inputs, siger Bodil Sørensen, der også har brugt Blixen klubben til at skabe fællesskaber, da hun flyttede til Greve.

– Det er hyggeligt at møde nogen, jeg kender, når jeg er ude at handle, siger hun og kalder Blixen klubben et frirum.

Vibeke Spies er en af de, der holder fast i at være med hver gang. Hun blev enke for 15 år siden og arbejdede på fuldtid til hun var 70 år. Da hun stoppede på arbejdsmarkedet, skulle hun have noget nyt at kaste sig over, og det har hun fået ved at blive medlem.

– Det er rart at have et netværk og at komme ud blandt andre. Jeg laver mange ting og er aldrig hjemme. Jeg ser altid frem til at komme forbi om tirsdagen. Her kan vi snakke frit og åbent, siger hun.

Det eneste krav til deltagerne er, at de skal være over 60 år og være aktive. Foto: Janus Spøhr