– Her kan jeg gøre en reel forskel

Jobvalg: Linneth Sommer er uddannet sosu-assistent og er glad for sit arbejde i hjemmeplejen. I Greve er der i øjeblikket 15 ubesatte stillinger i hendes fag.

Linneth tilhører en faggruppe, der er under pres: - Her kan jeg gøre en forskel

Greve: – Linneth er som en ekstra datter for os.

Inga Larsens øjne bliver store, og mundvigene peger op mod loftet.

Linneth Sommer er uddannet sosu-assistent og arbejder i Greves hjemmepleje. Hun tilhører en branche, som mangler arbejdskraft. I Greve er der 15 ubesatte sosu-stillinger, og en fremskrivning fra Finansministeriet viser, at der i 2030 risikerer at mangle 17.000 sosu-ansatte. Det sætter pres på velfærden i de kommende år.

I dag er Linneth Sommer ude at hjælpe til med, at Inga Larsen får sin medicin, og reaktionen gør hende glad.

– Jeg valgte det her job, fordi jeg godt kan lide at arbejde med mennesker. Her kan jeg gøre en reel forskel, og det er fantastisk at se, hvordan nogle borgere får det bedre og bedre, siger Linneth Sommer.

Hun var startet på handelshøjskolen, hvor hun læste økonomi, men fandt ud af, at hun var havnet på en forkert hylde. Derfor søgte hun arbejde som ufaglært i plejesektoren, inden hun blev elev og senere uddannet sosu-assistent med kompetence til at have elever.

Blandt Linneth Sommers arbejdsopgaver er blandt meget andet at sortere piller. Foto: Janus Spøhr

Afvekslende dage

I Greve er der fem udkørende hjemmeplejeenheder. Linneth Sommer arbejder i den, der holder til på Langagergård, hvor der er 43 ansatte og syv til ni elever. De har en fast rute, som de kører. Det er kommunens største hold og dækker området fra Greve Centervej til Solrød og fra motorvejen til stranden. Hver uge kommer personalet i Linneth Sommers enhed ud til 580 borgere.

– Der er aldrig en dag, der ligner den forudgående. Jeg er lidt som en kamæleon, der skal tilpasse mig, hver gang jeg kommer hjem til en borger. Det er spændende, men også hårdt, og det er ikke alle, jeg får så stærkt et bånd til, som tilfældet er med Inga Larsen, siger hun.

Når hun er ude på sin rute, kommer hun ud til borgere, der kan være alt fra børn til døende ældre.

– Jeg bliver involveret i manges liv og hører mange historier. Det er med til at forme mig som menneske. Nogle gange kan jeg tænke, at mine problemer ikke er så store, når jeg har været ude hos en syg borger. I hvilke andre fag kommer man helt ind til kernen, hvor lagene er skrællet af, siger Linneth Sommer, forklarer, at hun er draget af mennesker og uddyber:

– Det giver livskvalitet.

Inga Larsen er så glad for Linneth Sommer, at hun kalder hende for ’bonusdatter.’ Foto: Janus Spøhr

Mange løsninger

Manglen på sosu-medarbejdere er ikke isoleret til Greve Kommune. Sådan er virkeligheden nemlig i hele landet. Det er derfor et område, som har stor politisk bevågenhed. Ifølge formand for beskæftigelses- og erhvervsudvalget i Greve, Simon Østergaard, er der ikke én opskrift på at løse udfordringen med at skaffe nok hænder – også fordi der også mangler blandt andet pædagoger, byggesagsbehandlere og trafikmedarbejdere.

Formanden peger på, at det er vigtigt at tale fagene op.

– Der skal mange ting til. Snakken om, at man bare skal sætte lønningerne op, tror jeg ikke på. Jeg tror på, at frontløberne er vigtige. Der skal være nogle, som gør fagene lækre, og det synes jeg for eksempel, at de er gode til på Langagergård, siger Simon Østergaard.

Han var forleden på besøg hos Nældebjerg Plejecenter, hvor han gik ’helt opløftet’ gennem udgangen.

– Der er mange, som er gode til deres arbejde, og det skal synliggøres. JEg tror på, at en del af løsningen på den manglende arbejdskraft kan være, at unge får fritidsjob på plejehjem, så de ser, hvilken stor forskel de kan gøre, siger Simon Østergaard.

Linneth Sommer skal tilpasse sig, hver gang hun kommer hjem til en ny borger, fordi mennesker er forskellige. Det er noget af det, der gør hende glad for sit arbejde. Foto: Janus Spøhr

Hårfin balance

Linneth Sommer giver noget af sig selv, når hun er på arbejde, men hun fortæller stort set aldrig, hvordan hendes privatliv er. Det gælder om at finde en hårfin balance, forklarer hun. Opskriften på at give borgerne en god oplevelse går gennem at være saglig, faglig og empatisk.

– Drivkraften er at se borgerne være glade for den hjælp, de får, siger hun.

Arbejdsglæden kan ikke skabes alene, så derfor er kollegaskabet vigtigt. Under vores rundvisning på Langagergård når hun da også at joke med flere af sine kollegaer.

– Det er min date, siger hun, da hun bliver spurgt, hvem der går med hende ind rundt.

En anden kollega forsøger at få hende til at grine, mens billederne til artiklen tages.

– Vi er gode til at gribe hinanden, og der er mange, som har arbejder her i nogle år, så fastholdelsen er ikke et problem, siger hun.

Det understøttes af en trivselsmåling, som viser, at der er en tilfredshed på cirka otte en halv på en skala, der går op til 10. For at opretholde arbejdsglæden er det vigtigt, at der kommer flere kollegaer.

– Ellers bliver det svært at opretholde standarden. Vi arbejder et sted, hvor der er åbent 365 dage om året, og vi kan ikke sige, at vi først hjælper på mandag, siger Linneth Sommer.

Linneth Sommer kører hver dag ud til mange forskellige borgere. Foto: Janus Spøhr