Uopmærksomhed slår mange ihjel i trafikken

Mange bilister bruger stadig håndholdt mobil, viser undersøgelse

Uopmærksomhed slår mange ihjel i trafikken

Man må ikke bruge håndholdt teleudstyr mens man kører. Foto: Adobe Stock.

I midten af marts blev en 29-årig kvinde fra Søborg dømt for tre gange at tale i håndholdt mobil, mens hun kørte bil. Hun fik frakendt køreretten i et år, og fik en bøde.

Og de fleste af os ved godt at det er farligt at bruge mobilen, når man kører. En ny undersøgelse viser at tre ud af fire bilister svarer, at uopmærksomhed er det, som slår flest ihjel i trafikken herhjemme, skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Men det er eksempelvis stadig flere end 10 procent af bilisterne, som en gang imellem eller oftere taler i håndholdt mobil. Hvis man også regner de bilister med, som svarer, at de sjældent taler i håndholdt mobil, er det flere end 20 procent, som tager mobilen op til øret, mens de kører.

– Hver fjerde dag dør en person i trafikken på grund af uopmærksomhed. Alt for ofte er det elektronik inde i kabinen, som stjæler opmærksomheden, men der er ingen sms'er eller skift af musiknumre, der er så vigtigt, at det ikke kan vente, udtaler Lisbeth Sahl Bauditz, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Det er, ifølge Rådet for Sikker Trafik, forbudt at bruge håndholdt mobil og for eksempel taste eller skrive på sin smartwatch på håndleddet, når man kører – både i personbil, lastbil, bus, motorcykel, lastbil, stor knallert, lille knallert, traktor, motorredskab, cykel, el-løbehjul og andre små motoriserede køretøjer, samt hvis man rider.

Færdselslovens § 55a siger at ”førere af køretøjer må under kørsel ikke benytte sig af håndholdt teleudstyr og andre håndholdte kommunikationsapparater”.