“Vangede er blevet så pisse mondænt”

Diligencen på hjørnet af Brogårdsvej er en forlænget dagligstue for stamkunder, der kommer til fyraftensøl hos ejer gennem snart 29 år Torben Gibhardt

Foto: Kathrine Albrechtsen

På hjørnet af Brogårdsvej og Nybrovej passerer bilister, cyklister og fodgængere Diligencens rude med den stejlende hest, der i juletiden får julekugler og nissehue.

Mange har været nysgerrige efter, hvilket liv der udspandt sig derinde, men kun få har åbnet døren.

På slaget 4 træder Villabyerne ind på Diligencen for at blive budt velkommen af ejer Torben Gibhardt, som i snart 29 år har stået bag disken.

Mod al forventning skærer man sig ikke igennem en tyk tåge af røg. Næ, her er skam rygekabine.

Oppe ved baren er kun en enkelt plads ledig. Resten er allerede optaget af de faste stamgæster. To af dem er Marianne og Søren.

"Hvis jeg var inventar på Diligencen, ville jeg være blevet udskiftet for længst", siger Søren og får alle til at bryde ud i høj latter.

Lune og lumre kommentarer bliver hele tiden sendt af sted fra gæsterne på højstolene langs baren.

"For os stamkunder er stedet en forlænget dagligstue, hvor vi får os en fyraftensøl, inden vi skal hjem og spise", forklarer Marianne.

Diligencen overtog for 40 år siden lokalerne efter konditoriet Flechenstein. Siden købte Torben Gibhardt stedet. Født og opvokset i Vangede med sin gang på Bakkegårdsskolen har han set udviklingen i en bydel, som tidligere var kendt for sine rødder.

"Folk kaldte Vangede for Gentoftes Nørrebro. Men efter at alle rødderne blev rykket op til Kokkedal, flyttede der skuespillere og pæne borgerlige familier ind. Vangede er blevet så pisse mondænt", siger Torben Gibhardt grinende.

"Men heldigvis snakker folk stadig dansk i Vangede. Modsat dem ovre i Hellerup".

Herinde er 'dem på den forkerte side af Lyngbyvej' med omvendt fortegn. Og det diskuteres, hvorvidt Søren bor i Vangede eller i Hellerup. Det sidste vil han bestemt ikke have på sin kappe.

"Jeg lavede engang lightere, hvor der stod '2821 Vangede'", siger Torben Gibhardt, som husker de gamle dage i Vangede, hvor der ikke kun var stridigheder mellem bydelene, men også mellem de forskellige baggårde i Vangede.

Søren nikker.

"Jeg gik på Mosegårdsskolen i 10 år og kendte ikke en eneste person fra Bakkegårdsskolen, som lå 500 meter derfra", siger han.

Også Diligencen har mærket udviklingen. Fra i gamle dage at have et slagsmål om ugen, er det nu kun en gang om året. Ofte mellem de lokale og folk, der kommer ind udefra.

Omkring baren er man enig om, at der tidligere var flere originaler i Vangede. Folk som Koks-Paul, Neger-Viggo, Skrædder-Ib og Erik-Post.

Når man spørger ind til navnene, kan folk ikke længere huske årsagen til øgenavnet.

"Altså Neger-Viggo var mulat, ikk? Og Koks-Paul gik altid i koks", bliver konklusionen i baren. Hvorvidt Ib var skrædder, er alle usikre på.

Mange skæbner er kommet ind ad døren og har sat sig i højstolen. Både kendte og ukendte.

"Mange tidligere stamgæster levede et hårdt liv, hvor vi har måttet sende mange i graven", siger Torben Gibhardt.

Og så har Diligencen fået nye naboer i form af IKEA.

"Vi har ikke fået flere gæster af den grund. Men enkelte gange kommer der en mand ind og får sig en øl efter et skænderi med konen i IKEA", siger Torben Gibhardt.

Kameraet bliver hevet frem, og Torben Gibhardt bliver bedt om at smile ind i kameraet.

Med et prik på skulderen bliver opmærksomheden rettet mod et billede på mobilen af Torben Gibhardt i bar overkrop bag baren.

"Ej, vi har lige bildt hende ind, at det er et pænt værtshus", protesterer han.

Et latterbrøl lyder fra alle omkring baren.