Symbolik på Strandvejen

Gennem længere tid har snå hvide trækors skabt opmærksomhed i midterrabatten på Strandvejen. Får de lov at blive? Og hvem har sat dem op?

Foto: Anne Schøning Christensen

Som uhyggelige påmindelser står de der i midterrabatten på Strandvejen ud for Skovshoved Havn, de små hvide kors.

De får motorcyklisterne til at speede ned for gassen, de får børnene på bagsædet til at spænde sikkerhedsselen og får den travle forretningsmand til at slippe speederen.

Men hvem har sat dem op? Og får de lov til at blive stående? Det vil Villabyernes læser, Søren Dalgas-Madsen fra Charlottenlund gerne vide. Derfor har han her på hjemmesiden sendt os et tip om de hvide kors.

Folkene i Gentofte Kommunes Park- og vejsektion er bekendte med de hvide trækors, hvorpå der står 2007. Korsene har ifølge park- og vejchef Niels Christian Koefoed stået der gennem længere tid.

"Af og til ligger der også blomster her. Som jeg har hørt det, er det pårørende, der har sat korsene op og lagt blomster i forbindelse med ulykker, der er sket på stedet", forklarer park- og vejchefen.

Får lov at blive

Ifølge vicepolitikommissær Finn Duris fra Nordsjællands Politi i Gentofte skete der i 2007 én dødsulykke på Strandvejen. Men det var ved Bellevue, hvor to motorcykelcyklister blev dræbt, da en taxacahuffør foretog en uvending.

"Men derfor kan korsene jo godt have en sammenhæng med den ulykke. Jeg har set flere af den slags kors på de nordsjællandske veje. Tit er de der, for at få folk til at stoppe op og sænke farten", siger Finn Duris.

Og den funktion lader det det til, at de få et stykke tid endnu. Ifølge park- og vejchefen er der ingen planer om at fjerne korsene.

"I hvert fald så længe de ikke generer andre. De har en symbolsk betydning for nogle mennesker, så vi har ingen problemer med at køre uden om dem, når vi slår græsset", siger Niels Christian Koefoed.