Politisk ræv fylder 60 år

Henrik Thorup har været med hele vejen i Dansk Folkeparti. Han har støbt kuglerne, sat den politiske dagsorden og været Pia Kjærsgaards vigtigste sparringspartner og diskrete skygge.

Statsrevisor, 1. viceamtsborgmester i Københavns Amt, 2. næstformand i Region Hovedstadens Forberedelsesudvalg, bestyrelsesmedlem i Danske Regioner, medlem af det sociale nævn, medlem af bestyrelsen i Dansk Folkeparti og formand for Dansk Folkeparti i Gentofte/Hellerup.

Han har mange titler og mange jern i ilden, Henrik Thorup, der den 28. maj fylder 60 år.

Henrik Thorup blev født i Gentofte og tog realeksamen på Hellerup Skole i 1963. Han bor stadig i Gentofte, og som fleste ved sammen med sin ungdomskæreste, Dansk Folkepartis førstekvinde, Pia Kjærsgaard. Parret blev gift i 1967 og har to voksne børn og tre børnebørn.

På privatfronten er det foretrukne feriested den græske ø Santorini, hvor ægteparret købte hus for nogle år siden. Ellers går meget af tiden med det arbejde, som følger med det snart 25-årige medlemsskab af Den Danske Frimurerorden.

Den civile karriere

Thorups karriere startede som elev i Baltica. Forsikringsuddannelsen blev afløst af en tid som soldat ved Sjællandske Livregiment, og Henrik Thorup nåede at lægge vejen forbi kaffebranchen som hhv. butiks- og salgsinspektør, før han vendte tilbage til Baltica, hvor han uddannede sig til eksamineret assurandør. Senere kom han til AI-Forsikring, hvor han blev ansat som leder af selskabets Region Sjælland.

Det blev til fem år i AI-Forsikring og derefter tre år i Post Danmark som salgschef, hvorefter Henrik Thorup etablerede konsulentfirmaet DanWrite. Han kørte firmaet i syv år, indtil det politiske arbejde i Dansk Folkeparti fik overtaget.

Den politiske karriere

I 1998 førte det politiske engagement til en post som statsrevisor – et hverv, han har beklædt siden, og som har givet ham mulighed for at sætte eksempelvis Combus-sagen, DR-byggeriet og IC4-togene på den politiske dagsorden.

I 2001 blev Henrik Thorup valgt ind i Københavns Amtsråd for Dansk Folkeparti, i 2005 blev han valgt ind i Region Hovedstaden og i marts 2006 ind i den nye paraplyorganisation, Danske Regioners, bestyrelse.

Amtsrådet markerer Henrik Thorups 60-årsdag med en reception den 29. maj kl. 15-17. Adressen er Amtsgården, Stationsparken 27, Glostrup.