Klap jer selv på skulderen

redaktionen

Weekendens Kultur- og Festdage i Gentofte blev igen i år en kæmpe succes.

Tusindvis af borgere brugte en ledig stund på nogle af de mere end 60 arrangementer, der var linet op over det meste af kommunen.

Et så stort arrangement ville aldrig blive til noget, hvis ikke det var for de mange frivillige hænder, som knokler flere måneder i forvejen for at få alt til at klappe.

For bag hvert enkelt arrangement står en forening, en institution, en virksomhed, en kirke, en forretning eller en enlig ildsjæl. Og det er takket være deres store arbejde, at Kultur- og Festdagene overhovedet bliver til noget år efter år.

Godt nok støtter Gentofte Kommune økonomisk. Og kulturkonsulent Lise Saunte og informationsmedarbejder Lisbet Vestergaard fra kommunen bruger noget nær et halvt år på at samle alle trådene og få programmet til at falde på plads.

Men det enkelte arrangement skylder vi de lokale ildsjæle, og enhver kan vel forestille sig, at det kræver megen tid og energi at stable f.eks. en koncert med sanger, scene, lydanlæg, fadølsudskænkning med mere på benene. Eller en festaften på Alleen med flere koncerter, veteranbiler, øl, mad og dans.

De mange timer med planlægning kan lynhurtigt afløses af skuffelse og underskud, hvis vejret ikke arter sig som ønsket. For gæsterne gider ikke se koncert i regnvejr. Det er en risiko, som de mange frivillige tager år efter år.

I år var vejret i top. Gæsterne ilede til, og Kultur- og Festdagene 2006 kan vist godt betegnes som en succes.

Så de frivillige har god grund til at klappe sig selv på skulderen.

Selv om dette års arrangement gik glat, er der nu alligevel tegn på, at der er grænser for, hvor længe og hvor meget man kan trække på frivillig arbejdskraft.

I år måtte borgerne i Dyssegård se langt efter de sædvanlige arrangementer i Dyssegårdsparken, fordi den trofaste skare af arrangører sprang fra. Og i Vangede måtte Netværksgruppen træde til i sidste øjeblik, da én af de lokale ildsjæle ligeledes efter mange år på banen meldte pas.

Så måske skal man overveje, hvordan man fremover kan holde fast på de trofaste frivillige. Måske er et skulderklap ikke altid nok.