80 procent siger ja til hurtigere fjernvarme

Siden medio februar har Vestforbrænding åbnet muligheden for, at varmekunder i en række områder har kunnet melde deres interesse ind for at konvertere fra naturgas til fjernvarme.

Debat: Fjernvarme kan blive en dyr fornøjelse
Foto: Peter Andersen

Tilbage i februar måned udsendte Vestforbrænding breve til 2.000 kunder med tilbud om at konvertere til fjernvarme allerede i 2024, og interessen har været stor med knap 80 procent positive reaktioner, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Det er varmekunder i udvalgte områder i Ballerup, Herlev, Furesø, Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk kommuner, som har modtaget tilbuddene og reageret positivt.

– Vores oprindelige mål i Vestforbrændings Varmeplan 2030 er, at 89 procent af olie- og gaskunder gerne skulle konvertere til fjernvarme. Lige nu ligger vi på knap 80%, og det er jo fantastisk set i forhold til de 89 procent. Selvom kriteriet for udbygningen af fjernvarmenettet er 50 procent tilslutning, betyder en højere interesse for konvertering faktisk en del for vores videre arbejde og planlægning, fortæller Anne Rosenkilde Lajer, kundechef i Vestforbrænding Fjernvarme.

Der er mange penge at spare, hvis man melder sig til fjernvarme fra start. Og vælger man en abonnementsordning, så skal man kun have 15.000 kroner op af lommen i startomkostninger for en stikledning på op til 50 meter ind til huset

– Selvom 15.000 kr. måske virker som en stor engangsinvestering, så oplever vi, at mange gerne vil investere dette i at få fjernvarme, fordi det giver langsigtet tryghed i forhold til gaspriserne som jo især sidste vinter steg eksplosivt. Som gaspriserne er nu, koster det 20.000 kroner at varme et parcelhus op med gas. Det samme hus koster kun 13.000 kroner med fjernvarme fra Vestforbrænding. Det vil sige, at inden for 2 år er de 15.000 kr. tjent hjem, siger Anne Rosenkilde Lajer.

Der er intet, som lige nu tyder på, at fjernvarmepriserne pludselig vil stige, som det skete med gaspriserne sidste år, vurderer Vestforbrænding.

Fjernvarmeprisen fra Vestforbrænding har ligget stabil gennem mange år, faktisk er den gennem de sidste 10 år faldet med over 20 procent.

Opbakningen i de fem kommuner ligger mellem 73,5 og 82,3 procent blandt de 2000, der har fået tilbuddet.

Fordelt på kommuner så interessen per 23. marts således ud med: Ballerup: 74,9 pct. Herlev: 73,5 pct. Furesø: 76,6 pct. Gladsaxe: 77,0 pct. Lyngby-Taarbæk: 82,3 pct.

Vestforbrænding har besluttet at forlænge tilmeldingsfristen frem til udgangen af april.

I løbet af sommeren 2023 forventer Vestforbrænding, at kontrakterne med entreprenørerne er på plads, og at tidsplanen for udrulningen bliver mere præcis. Også for de kunder, der er i fase 2 af varmeplanen, der påbegyndes i 2026.