Jubilæums-weekend står i vikingernes tegn

På Kalvøen i Frederikssund kan man både lørdag og søndag få en fornemmelse af vikingetidens markedspladser, når der begge dage kaldes til stort vikingemarked.

Det sker i forbindelse med Frederikssund Vikingespils premiereweekend på forestillingen »Amled«, der markerer vikingespillets 70. sæson og dermed jubilæum, og som opføres i de næste tre uger. Stykket er skrevet af David Wittenburg og Benjamin Boraghi, og Bo Skødebjerg instruerer.

Vikingemarkedet har ligeledes jubilæum, nemlig 30 år. Det allerførste vikingemarked blev afholdt i forbindelse med vikingespillets 40 års jubilæum, og det blev afviklet med et mindre antal boder på Frederikssund Havn og rykkede året efter til Kalvøen.

Polske sværdmagere

I år vil man især kunne møde danske markedsvikinger. Coronapandemien har gjort det vanskeligt for de sædvanlige markedsfolk fra Sverige og England at komme til Danmark. Der er dog polske markedsvikinger til stede, og det er dem, der sælger sværd til vikingespillet.

– Vi har 50 boder i år, så det bliver næsten lige så stort som i 2019, hvor vi slog rekord med 60 boder, fortæller Camilla Dupont, formand for Frederikssund Vikingespil.

På vikingemarkedet sælges der alt fra saltstegte sild til smykker, hornarbeder, uld og strikvarer. Der kan også købes mjød, souvenirs, kaffe, øl og lidt at spise fra grillen.

Desuden kan børnene lære at skyde med bue og spil, lege vikingelege, male vikingeskjold eller få en ridetur på en islandsk hest.

Højst 500 ad gangen

På grund af coronarestriktionerne må der være højst 500 mennesker ad gangen på vikingemarkedet. Som noget nyt er markedet derfor hegnet ind, og der står vikinger ved indgangen for at »klikke« folk ind og ud. Det er gratis at besøge vikingemarkedet. Man skal dog kunne vise gyldigt coronapas.

Frederikssund Vikingemarked har åbent lørdag den 19. juni klokken 10-20 og søndag den 20. juni klokken 10-16.

Frederikssund Vikingespils forestilling »Amled« spilles til og med den 11. juli hver aften klokken 20, søndage dog som familieforestilling klokken 16. Mandage lukket.