Epilepsiforeningen kom på gavebesøg

Morten Chas Overgaard, Amalie Jørgensen og Klara Rem

Det var svært at sidde stille på daginstitutionen Valmuen mandag eftermiddag. Den solrige stue i børnehaven var fuld af spænding, store smil og nysgerrige blikke, da de to gæster fra Epilepsiforeningen overrakte en blå, firkantet gave til en af børnene.

– Jeg tror, at det er en krokodille lød det begejstret fra en af de andre børn, og spændingen sad helt ude på tøjet, mens børn og voksne fulgte med, mens gaven blev pakket ud.

Anledningen var, at anden mandag i februar er International Epilepsidag, og derfor havde Sydsjællandkredsen i Epilepsiforeningen udvalgt et specialtilbud for børn med særlige behov, som skulle have deres ønske opfyldt. Valget faldt i år på Valmuen, der har i alt ni børn med særlige behov, og så er det ekstra godt med gaver.

Den firkantede pakke indeholdt nemlig ikke en krokodille, men i stedet et sæt høretelefoner, der kan være en rigtig god hjælp for børn, som ind imellem har brug for ro.

Der vankede en gave mere til Børnehavebørnene, og de havde efterhånden luret, at der var en sækkestol i den store plastikpose, som udgjorde indpakningen.

– Hvorfor er den ikke pakket ind i gavepapir?, lød det fra en pige, og de voksne grinede.

Selvom det måske burde være en overkommelig opgave at skaffe en sækkestol, så er det ikke så nemt, når man arbejder med særlige behov, og derfor var der stor glæde at spore i børnehaven.

– Man kan ikke bare gå ned i Jysk og købe det første og det bedste. Børnenes hjerner kører på højtryk hele tiden, og de har behov for ro, så det nytter ikke noget, hvis man har en sækkestol, der for eksempel knitrer for meget, siger Anne Salkola, der er pædagog på Valmuen.

Epilepsi er ikke en fællesnævner for børnene i den skærmede gruppe i Valmuen, men ifølge de to udsente fra Epilepsiforeningen er der næsten altid børn med epilepsi i daginstitutioner med skærmede grupper.

Det er dog ikke altid, man kan se på folk, at de har epilepsi, og derfor kan det komme som et chok for folk omkring dem.

– Det er lidt et tabu-emne, for et epileptisk anfald kan godt være meget voldsomt, og når ens omgivelser oplever et anfald, sker der ofte det, at de trækker sig, fortæller Gudrun Mogensen, der er næstformand i kreds Sydsjælland i Epilepsiforeningen.

Gudrun Mogensen og Mette Simonsen, der også var med til at overrække gaverne, har begge børn med epilepsi, og fordi det er en såkaldt usynlig sygdom, bliver de pårørende også påvirkede af lidelsen.

– Det påvirker også mig. Vi har rejst rigtig meget, selvom vi ikke har vidst, om vi ville blive nødt til at rejse hjem midt i ferien, men rigtig mange bliver så bange for, at der skal komme et anfald, at de går helt i stå, siger Mette Simonsen, og fortæller, at mange pårørende til epileptikere faktisk lider af PTSD.

Epilepsi tager hårdt på hjernen, og derfor er der mange epileptikere, der samtidig lider af indlæringsvanskeligheder, depression eller ADHD. Epilepsiforeningen bruger dagen til at øge kendskabet til sygdommen, og når emnet er så alvorligt, så er det rart at kunne markere mærkedagen med noget positivt. Det fik børn og voksne på Valmuen at føle, og den skærmede gruppe kan nyde godt af de gode gaver i lang tid fremover.