100 års slag for Veksø

Foto: Annemette Ross Jensen

Veksø: Gennem 100 år har et af højdepunkterne ved fastelavnsfesten i Veksø været tøndeslagning til hest, men i de første år var det forbeholdt de gifte mænd at slippe aggressionerne løs på tønden.

Af Fastelavnsklubbens jubilæumsbog fremgår, at der fra 1910 og mange år frem blev redet over to dage. De gifte mænd red om søndagen og sluttede af med at slå katten af tønden til hest for at finde kattekongen.

De ugifte red om mandagen, og sluttede af med at stikke til ring. Ringridningen, som det også kaldes, gik ud på at man skulle fange en ring på cirka 10 centimeter i diameter med en slags tilspidset kosteskaft. Man red 10 gange og så gjaldt det om at få fat i flest ringe.

End ikke problemer med gennemførelsen under et par verdenskrige har kunnet sætte en stopper for Veksøs stolte fastelavnstraditioner, men midt i 50'erne kneb det med tilslutningen af ryttere og heste og fra 1956 begyndte unge og gamle at ride sammen og så kun fastelavnssøndag med tøndeslagning til hest.

I jubilæumsåret 2010 starter fastelavnsoptoget fastelavnssøndag den 14. februar klokken 9 fra Slagtergården, og klokken 15.30 slår rytterne katten af tønden til hest i Veksø Bygade.