Zelaya beder FN om hjælp

Honduras' afsatte præsident, Manuel Zelaya, beder FN om hjælp mod kupregeringen.

ARKIVFOTO. Honduras' afsatte præsident, Manuel Zelaya, kunne ikke selv møde op ved FN's Generalforsamling i år. Han er belejret af soldater uden for den brasilianske ambassade i Honduras, hvor han har søgt tilflugt.
  Men via en mobiltelefon talte han til
ARKIVFOTO. Honduras' afsatte præsident, Manuel Zelaya, kunne ikke selv møde op ved FN's Generalforsamling i år. Han er belejret af soldater uden for den brasilianske ambassade i Honduras, hvor han har søgt tilflugt. Men via en mobiltelefon talte han til

Honduras' afsatte præsident, Manuel Zelaya, kunne ikke selv møde op ved FN's Generalforsamling i år. Han er belejret af soldater uden for den brasilianske ambassade i Honduras, hvor han har søgt tilflugt.

Men via en mobiltelefon talte han til forsamlingen mandag ved at hans udenrigsminister, Patricia Rodas, gik på talerstolen og holdt telefonen op.

– Honduras er under fascistisk styre, der undertrykker befolkningens rettigheder, sagde Zelaya.

– Jeg beder FN om at hjælpe med at forkaste statskuppet.

Zelaya tilføjer, at den ny regerings lukning at to af de store medier i Honduras er bevis på, at "diktaturet" har et fast greb om hans land.

Honduras' ny leder, Roberto Micheletti, luftede dog tidligere på dagen mulighed for at slække på de nye, strenge tiltag, der blev præsenteret søndag. De indebærer blandt andet, at regeringen kan lukke medier der opildner til vold og kan forbyde demonstrationer. Ifølge Micheletti er regeringen bekymret for, at tiltagene kan påvirke det præsidentvalg, der på et tidspunkt skal finde sted i landet.

– Om nødvendigt vil vi trække beslutningen tilbage, sagde han.

Siden Zelaya blev væltet den 28. juni, har overgangsregeringen modstået et massivt internationalt pres for at lade ham vende tilbage til magten. De nye magthavere siger, at de vil anholde Zelaya og stille ham for en dommer.