Vilhelmsen blev SF-formand efter ti år i byråd

Efter en hård medfart som SF-formand besluttede Annette Vilhelmsen at cykle til Spanien for at lægge de hektiske år bag sig. Den 24. oktober fylder hun 60 år.

Det var dagen efter et dramatisk møde i SF's landsledelse i januar 2014, at SF trådte ud af regeringen, og at daværende formand Annette Vilhelmsen trak sig fra sine poster.
Det var dagen efter et dramatisk møde i SF's landsledelse i januar 2014, at SF trådte ud af regeringen, og at daværende formand Annette Vilhelmsen trak sig fra sine poster.

Da det stod klart, at Annette Vilhelmsen, tidligere formand for SF, ikke blev genvalgt til Folketinget i 2015, pakkede hun sit kontor på Christiansborg ned i flyttekasser og trak i cykeltøjet.

Sammen med sin mand havde hun besluttet sig for at cykle 2180 kilometer fra hjembyen Kerteminde på Fyn til den spanske by Portbou.

Den lange cykeltur skulle bruges til at komme ovenpå efter den hårde medfart, hun havde fået som minister i S-R-SF-regeringen og som formand for SF.

Annette Vilhelmsen, som fylder 60 år den 24. oktober, afløste i 2012 Villy Søvndal som SF's formand, selv om hun kun havde ti år i Kerteminde Byråd og et enkelt år i Folketinget som politisk ballast.

Hun vandt formandsvalget overbevisende over daværende sundhedsminister Astrid Krag, som i dag er medlem af Socialdemokratiet.

Vilhelmsen var formand for partiet fra oktober 2012 til slutningen af januar 2014.

Det var dagen efter et dramatisk møde i SF's landsledelse, som trak ud til efter midnat, at SF trådte ud af regeringen, og at Annette Vilhelmsen trak sig fra sine poster.

Mødet i det dybt splittede SF handlede om, at partiet ikke kunne blive enige om det foreslåede salg af dele af Dong Energy til investeringsbanken Goldman Sachs.

Hendes korte tid som partiformand og minister blev dels plaget af kampen mod Søvndals allierede – de unge "arbejderister" i form af Astrid Krag, Jesper Petersen, Thor Möger Pedersen og Emilie Turunen – og dels af sin støtte på en million kroner til Lisbeth Zornig uden udbud.

Sagen begyndte, da Annette Vilhelmsen for rullende kameraer gav Lisbeth Zornig og projektet Stemmer På Kanten en million kroner.

Annette Vilhelmsen blev trukket igennem et fire timer langt samråd, og kritikken haglede ned over hende, men hun overlevede i sidste ende politisk.

I et interview med Berlingske har Annette Vilhelmsen senere fortalt, at den hektiske tid som SF-formand gjorde hende usikker.

– Jeg oplevede, trods min høje alder, at blive usikker på alt. Hvad tænker folk om mig? Var jeg virkelig så ringe?, sagde hun til Berlingske.

Efter perioden i Folketinget blev Annette Vilhelmsen direktør for uddannelsesinstitutionen Tiegten i Odense, og i dag er hun ikke længere medlem af SF.