Vikingeskibe fik varm velkomst

Den omsejlende festival Kongens Togt nåede i går aftes til Vordingborg, og flere hundrede strømmede til Nordhavnen for at se hovedattraktionen Havhingstgen – landets største vikingeskib – lægge til kaj. 

 

Havde det været år 793, hvor vikingetiden kan siges at starte, havde det været en ganske andet scenarie, der udspillede sig, end det gjorde på Nordhavnen i går aftes. Frem for at løbe skrigende bort, ventede en kæmpe menneskeskare tålmodigt på, at vikingeskibet Havhingsten fra Glendalough, skulle glide i havn sammen med det mindre skib, Nidhug. 

Havhingsten selv er en rekonstruktion fra 2004 af et vikingeskib fra 1024, der blev fundet i Roskilde Fjord og er bygget af danske vikinger i Irland.  

Mens der blev ventet i spænding, underholdt den kendte historiker Kåre Johannesen med lidt om vikinger og deres skibe. 

– Når vi har lavet vores fine små charterture til britterne, kløvet deres pandeskaller og hugget al deres sølv, er det krigsskibe som Havhingsten, det er foregået med. 

Han kunne samtidig aflive gængste forestillinger. 

– Vikingerne havde ikke horn i hjelmene, men det er stadig et symbol. Vi kan fantastisk godt lide vikingen. 

– Faktisk passer det bedre at kalde vikingeskibe ?den nordiske skibstype?, men navnet hænger ved, så vi kan lige så godt lade være med at forsøge at ændre det, fortalte han. 

 

Vikinger og rockere

Om vikingernes popularitet både hjerhjemme og i udlandet, fortalte historikeren: 

– Viking er en stillingsbetegnelse. En viking er en bølle. 

– Forestil jer 100 Bandidos-rockere, der blæser ned ad gågaden på hver deres støjende motorcykel. Så kan I nogenlunde forestille jer, hvordan det har været. 

– Om lidt kan vi gispe af begejstring og national stolthed over disse bravende smukke skibsstævne. Men oplevelsen af at se de skibe har ved Gud i himlen været noget anderledes. 

– Vi nakkede en masse englændere, men de mulede også folk herhjemme. Synet af et vikingeskib med dragehoved og et rødmalet skjold i mastetoppen gav al mulig grund til at tage de brune bukser på, lød det fra Kåre Johannesen. 

Og så kom skibet endelig ind i havnen takket være armkræfter fra 28 ud af en besætning på 62, hvoraf nogle er fra USA. 

I løbet af tirsdag valfartede folk atter til Nordhavnen for at smage, høre fortællinger, og se vikingemodeshow, kigge på stjerner og kæmpe med sværd. 

Onsdag morgen begav vikingefestivallen sig videre med kurs mod Kalundborg.