Verdensøkonomien har det bedre end ventet, og genopretningen går hurtig især hjulpet af stigende vækst i USA.
Men stigende oliepriser og krisen i sydeuropæiske lande kan stikke en kæp i det verdensøkonomiske hjul og føre til stagflation. Det skriver OECD, Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, der har hovedsæde i Paris.
– Dette er et følsomt øjeblik for den globale økonomi. For krisen er ikke forbi, før der bliver skabt flere job, siger Angel Gurria, generaldirektør for OECD, ved fremlæggelsen af organisationens seneste prognose kaldet Economic Outlook.
Væksten i verdensøkonomien bliver godt nok mindre i år end i fjor, men stiger så igen i 2012, vurderer OECD. Væksten ventes at blive 4,2 procent i år mod 4,9 i fjor. I 2012 stiger væksten så til 4,6 procent.
– Der er dog en bekymring for, at negative tendenser kan forstærke hinanden og svække den ventede vækst og måske endda føre til stagflation i mere veludviklede økonomier, fortsætter Angel Gurria.
OECD's forventning til væksten i USA er steget, og organisationen formoder, at USA's vækst bliver 2,6 procent i år. For et halvt år siden regnede OECD med en vækst på 2,2 procent i USA.
Også i eurozonen ventes væksten at blive større end prognoser forudså i november. OECD venter en vækst i eurozonen på 2,0 procent mod 1,7 procent for at halv år siden.
Japan, verdens tredje største økonomi, er derimod i problemer. OECD venter en negativ vækst på 0,9 procent i år især på grund af jordskælvet og tsunamien i begyndelsen af marts. Japan kommer igen på ret køl i 2012 med en vækst på 2,2 procent.
Kina og Indien har stadig stor vækst. Men væksten bliver sandsynligvis mindre i år end tidligere forudset, skriver OECD.