Ventetrætte unge håber på bedre bus

Knap en times ventetid eller alt for tidligt i skole. Sådan er morgenrejsen til skole for unge i Sørup på grund af ny køreplan

Foto: Jannie Fjordside

Det er mørkt, når unge fra Sørup tager hjemmefra for at komme i skole – meget mørkt.

"For at nå skole til kl. 8.15 i Hillerød, skal de unge tage hjemmefra kl. 6.30," fortæller Bjørn Cronquist, formand for Grundejerforeningen Hegnstrupgaard, der er den største i Sørup.

Årsagen til den lange rejsetid er, at bussen ikke passer med togforbindelsen videre, hverken mod nord eller syd.

Lille Nord afgår i begge retninger fra Fredensborg Station kl. 7.39 på hverdage. Men bus 384, der om morgenen kører én gang i timen for at kompensere for nedlæggelsen af den gamle linje 371, afgår fra Skovsvinget i Sørup kl. 6.38 og 7.38 – og kommer altså derved enten otte minutter for sent eller 52 minutter for tidligt til Fredensborg Station i forhold til den mest oplagte togafgang.

Det håber både Bjørn Cronquist og plan-, miljø- og klimaudvalgsformand, Lars Simonsen (RV), at der kan gøres noget ved.

"Vi behandlede sagen i det seneste udvalgsmøde og er blevet enige om, at vi vil bede Movia om oplæg til, hvordan man kan omlægge den afgang, der skulle have været forbindelse til togafgangen kl. 7.39. Vi er meget indstillede på, at der må gøres noget, og vi håber at få et oplæg fra Movia snarest, så en ændring kan træde i kraft senest omkring påske," siger Lars Simonsen.

Det glæder Bjørn Cronquist, for selvom der kun er knap tre kilometer fra Sørup til Fredensborg Station, er cyklen ikke et alternativ til bussen, i hvert fald ikke om vinteren.

"Vejene herude er meget smalle, der er ingen cykelsti og rigtig ringe belysning. Mine børn tager på ingen måde skade af at cykle de par kilometer, men det er fuldstændigt utopisk at forestille sig, at nogen forældre ville sende deres børn ud på de veje i den mørke tid," siger Bjørn Cronquist, som selv sørger for at køre sin datter i skole.

Når kommunen nu går i dialog med Movia om en mulig ændring, er det kun med henblik på den specifikke forbindelse mellem bus 384 og togafgangen kl. 7.39, fortæller Lars Simonsen.

"Det er her, vi kan forstå, at den største koncentration af unge har problemer, så det vil være vores fokus," siger han.

En fornuftig prioritering, mener Bjørn Cronquist.

"Busserne passer ikke specielt godt hjem, men det er til at overse, for der kan man altid sætte sig og lave lektier. Men om morgenen er der ikke andre muligheder," siger han.