Utilfredshed med afslag på ferielejligheder

Rørvig
Forpagteren af Lodsoldermandsgården i Rørvig er utilfreds med, at ejeren ikke må få lov til at lave ferielejligheder på grunden ved den 325 år gamle fredede ejendom på Toldbodvej.

Foto: Henrik Skovrider
Ejeren af Lodsoldermandsgården i Rørvig vil gerne bygge ferielejligheder i tilknytning til den fredede ejendom, men det vil kommunen ikke give tilladelse til. Foto: Peter Andersen
Ejeren af Lodsoldermandsgården i Rørvig vil gerne bygge ferielejligheder i tilknytning til den fredede ejendom, men det vil kommunen ikke give tilladelse til. Foto: Peter Andersen

For anden gang på to år har Lodsoldermandsgården fået afslag på en omfattende tilbygning til ejendommen på Toldbodvej i Rørvig, og det forstår forpagteren gennem tre år Thomas Eilertsen ikke noget af.

– Jeg synes, det er ærgerligt, at man (kommunen, red.) ikke give tilladelse til lidt tilbygning i den store have. Man (ejeren, red.) vil ikke røre de fredede bygninger. Dem vil man restaurere, så de bliver brugbare, siger Thomas Eilertsen.

I september 2006 afviste byrådet i Nykøbing-Rørvig at give lov til, at ejeren kunne bygge ferielejligheder på grunden, da området og bygningerne er omfattet af fredninger. Men i august i fjor klagede ansøgeren over sagsbehandlingen og bad om at få den genoptaget.

To gange har miljø- og teknikudvalget kigget på sagen og har blandt andet støttet sig til en skrivelse fra Rørvig Naturfredningsforening, som i 2006 anbefalede Nykøbing-Rørvig Kommune ikke at godkende projektforslaget.

Det indebærer en lejlighed på 108 kvadratmeter i den fredede bygning, en konference- og spisesal på 144 kvadratmeter, to sommerhuse på hver 115 kvadratmeter, to sommerhuse/fire boligenheder af 135 kvadratmeter, syv sommerhuse af 88,5 kvadratmeter samt to bygninger hver indeholdende syv hotelværelser.

Det svarer til, at byggeprocenten ville stige fra 10 til 45.

Enigt udvalg bag beslutning

– Der er tale om en rimelig kraftig ændring af Lodsoldermandsgården, og det var der ingen i udvalget, der havde til hensigt at give lov til, siger Mikkel Henriksen (V), der er medlem af miljø- og teknikudvalget, og henviser til fredningen og kulturmiljøet.

Thomas Eilertsen forklarer, at afslaget gør det svært for ham at drive en restauration. Den over 325 år gamle bygning er svær at varme op, så ifølge ham kan det kun lade sig gøre at have åbent for gæster, når temperaturen er over 15 grader. Derfor ville ferielejlighederne og en spisesal øge mulighederne for en længere sæson.

– De (kommunen, red.) træder dem selv over foden. Man risikerer, at det ikke kan løbe rundt, og så ophører det med at være restauration. Dermed vil der ikke være noget aktivitet på stedet, siger Thomas Eilertsen.

Afslaget betyder dog ikke, at al udvikling på Lodsoldermandsgården er udelukket, fortæller Henrik Jensen (K), der er formand for miljø- og teknikudvalget.

– Vi kan ikke nægte totalt folk at bygge. Kommer de med et andet projekt, vil vi gerne se på det igen, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ejeren Euro-Scan ApS.

hsk@nordvest.dk