Udstil din gamle ølbong

Næste år kan Roskilde Festival fejre 50-års jubilæum, og i den anledning slår Ragnarock dørene op til en særudstilling om festivalen.

Derfor efterlyser Ragnarock nu genstande, der kan være med til at fortælle festivalgængernes historie om et halvt århundrede med the orange feeling på Dyrskuepladsen i Roskilde.

Formet af publikum

Det er museumsinspektør og samlingsansvarlig Rasmus Rosenørn, som står i spidsen for at indsamle publikums festivaleffekter. Og han mener, at de indsamlede genstande vil kunne illustrere en temmelig vigtig side af festivalen.

– Roskilde Festival er unik, fordi den er skabt af frivillige, men formet af publikum, fortæller han.

Bannere og t-shirts

I samarbejde med blandt andet Roskilde Festival har museet allerede mange af de 'formelle' genstande klar – alt fra plakater, musikprogrammer, officielle t-shirts og merchandise i alle afskygninger. Nu gælder det de mere uofficielle og originale festivaloplevelser fra publikum og de mange dedikerede frivillige.

– Jeg håber, vi får mange henvendelser om forskellige effekter, som har været med på festival fra alle 50 år. Det kan være bannere, udklædninger fra en camp eller t-shirts fra frivillige organisationer. Noget, som udtrykker identitet og kan vise det sammenhold, som er så karakteristisk for festivalgængerne, fortæller Rasmus Rosenørn.

Autentisk indhold

– Vi vil helt klart gerne have et hjemmelavet festival-anlæg, ølbonger og i det hele taget ting, som folk har lavet særligt til festivalen.

Han håber også, at nogen melder sig med en af de klassiske hvide pavilloner, som blomstrer på Dyrskuepladsen den ene uge om året.

– Vi kan jo godt købe en ny i et byggemarked – men det er historien, vi gerne vil fortælle, og så er det jo federe med en pavillon, der rent faktisk har været på festival.

Udstillingen åbner i begyndelsen af 2021. Har du lyst til at blive en del af udstillingen og gøre sin Roskildeoplevelse til kulturarv, kan man gøre det på museets hjemmeside – www.museumragnarock.dk/rf-indsamling