Turisterne kommer igen til Danmark på ferie

Japanske og russiske turister svigtede Danmark i 2014, til gengæld kom de fra Tyskland, Norge, Holland og USA.

2014 blev et godt år for dansk turisme.

Efter en årrække med beskeden fremgang eller stilstand voksede antallet af turistovernatninger med 2,4 millioner i forhold til året før. Det svarer til en fremgang på 5,5 procent, oplyser Horesta – brancheforeningen for hoteller og restauranter.

Fremgangen skyldes, at danskerne har holdt mere ferie i hjemlandet, men den positive udvikling er først og fremmest båret af flere udenlandske gæster.

Mens de danske overnatninger steg med 3,5 procent, overnattede udlændinge 7,5 procent mere på danske hoteller, i danske feriehuse, feriecentre og på de danske campingpladser m.v. end i 2013.

Fremgangen i antallet af udenlandske overnatninger gælder alle de store markeder som Tyskland, Sverige, Norge, Holland, Storbritannien og USA.

Derimod svigtede finske, russiske og japanske turister Danmark i 2014 sammenholdt med året før.

– Selv om vi har haft flot fremgang i 2014, er potentialet langt fra udnyttet fuldt ud. Flere af vores nabolande har satset langt mere målrettet på at udvikle turisterhvervets potentiale, siger formanden for Horesta, Jens Zimmer Christensen, i en pressemeddelelse.

Ifølge Jens Zimmer Christensen har Norge i højere grad end Danmark satset på markedsføring rettet mod udenlandske turister, mens Tyskland og Sverige blandt andet har sænket momsen i hotel- og restaurationsbranchen.

– Når Danmark ikke kan konkurrere på momsen, kunne vi med fordel sænke energi- og dækningsafgiften for på den måde at gøre dansk turisme mere konkurrencedygtig, siger Jens Zimmer Christensen til Ritzau.

Sammen med feriehusene var de danske hoteller blandt de overnatningsformer, som klarede sig bedst i 2014.

Med en fremgang på 6,9 procent i forhold til 2013 kom erhvervet op over 13 millioner overnatninger og satte dermed rekord. Også i hotelerhvervet var fremgangen primært båret af udenlandske turister med en fremgang på 7,7 procent.

Alle fem regioner i landet har haft flere hotelovernatninger i 2014 end i 2013. Fremgangen var dog særlig stor i Region Hovedstaden, der havde et plus på 8,4 procent.

Den nationale turismeorganisation VisitDenmark forventer, at man også de kommende år vil opleve vækst i dansk turisme.

– Vi er inde i en positiv udvikling, som blandt andet hænger sammen med, at økonomierne på vores vigtigste markeder er forbedret, siger administrerende direktør i VisitDenmark, Jan Olsen.