Tumlere og tonsere for overvægtige børn

Et nyt 'sundt' tilbud til Karlebo-familier med overvægtige børn

René Melnik

KARLEBO:'Tumlere og Tonsere' er et splinternyt tilbud på sundhedsfronten til familier med overvægtige børn i Karlebo Kommune.

Det retter sig mod børn op til 3. klasse, og er skabt i et partnerskab mellem Nivå Gymnastik og kommunen.

Finansieringen er dels kommunen selv – plus Kulturministeriets og Socialministeriets pulje 'Idræt for vanskeligt stillede børn'.

De seneste årtier har der været en betydelig stigning i forekomsten af overvægtige børn i Danmark, og det er baggrunden for Karlebo Kommune nu ønsker at være på forkant med udviklingen. Fordi tidlig 'opsporing' og forebyggelse er forudsætningerne for at kunne vende udviklingen.

Samtidig viser al erfaring, at det også en en vigtig forudsætning, at forældrene til de overvægtige børn aktivt involverer sig. I processen omkring de ændringer i den daglige og hjemlige livsstil, der skal til for at barnet – og ofte forældrene – kan få fedtet af kroppen.

Tumlere og Tonsere-tilbuddet er opbygget af en intensiv periode på otte måneder og en opfølgningsperiode derefter på ét år. Så ingen tvivl om det – at ændre livsstil er hårdt arbejde for såvel voksne som børnene.

Programmet for den intensive del indeholder blandt andet leg og motion for børnene to eftermiddage om ugen, jævnlige samtaler og madlavningsaftner for hele familien samt temaaftner for forældrene.

For at familien kan blive optaget på holdet skal barnet være overvægtig og gå i børnehaveklasse, 1. 2. eller 3. klasse, og familien skal være indstillet på at deltage i de familieorienterede aktiviteter.

Projekt Tumlere og tonsere starter i ugen efter efterårsferien, men allerede i uge 41 er der Åbent Hus og introduktion for alle interesserede – onsdag 11. oktober kl. 14 i Holmegårdshallen i Kokkedal. Her kan man træffe medarbejderne, høre mere om tilbuddet, lege, tumle og tonse samt møde andre interesserede – og alle er velkomne.

Er man i tvivl om graden af overvægt hos sit barn, eller er man bare interesseret i at høre mere, kan man kontakte projektleder Anna Bugge på togtng-gymnastik.dk / 25 44 47 55. Man kan også spørge sin egen lokale læge, som er orienteret om tilbuddet.

Der er en deltagerbetaling på beskedne 200 kroner at deltage i hele forløbet.