Tøger S.: Politikere hykler i Muhammed-sag

Politikens Tøger Seidenfaden raser over politikernes fordømmelse af avisens forlig i Muhammedsagen. For under karikaturkrisen afviste politikerne at blande sig.

Rendyrket hykleri. Sådan beskriver dagbladet Politikens ansvarshavende chefredaktør, Tøger Seidenfaden, den brede politiske fordømmelse af, at avisen har valgt at indgå forlig med profeten Muhammeds efterkommere.

– Jeg forstår slet ikke den tankegang, siger han.

Da Muhammedkrisen for alvor eskalerede i 2006, afslog daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) at mødes med en række udenlandske ambassadører. De krævede, at Fogh greb ind over for Jyllands-Posten. Det afviste Fogh dengang med henvisning til, at han som statsminister ikke kunne blande sig i mediernes dispositioner.

Men i fredagens Politiken er både Venstre, Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt, SF's Villy Søvndal og Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard ude med fordømmelser af Politikens undskyldning.

– Det er mærkeligt, at Politiken har behov for at undskylde. Jeg kan ikke se, hvad der er at undskylde for, siger Venstres politiske ordfører, Peter Christensen.

De nye toner vækker undren hos Tøger Seidenfaden.

– Det er udtryk for både hykleri og massiv tankeløshed, siger han.

Chefredaktøren mener, at den politiske indblanding er dobbeltmoralsk, og betegner særligt reaktionen fra Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard som provokerende.

– Hun ønsker alene provokation og konflikt. Hun ønsker øjensynligt at skade Danmarks interesser mest muligt. Hun opfører sig som sædvanligt fuldstændig uansvarligt, uigennemtænkt, ureflekteret, siger Tøger Seidenfaden.