
"Verden har vokseværk," erklærede den tidligere udenrigs- og energi- og klimaminister Martin Lidegaard, da han var på besøg på Kruses Gymnasium i torsdags.
Og så tog han ellers gymnasiets samfundsvidenskabelige 2.- og 3.g'ere på en udenrigspolitisk sightseeing fra USA, Rusland og Mellemøsten over klimatopmøder og diplomatiske dilemmaer og tilbage til Kruse-eleverne i gymnasiets auditorium.
De reelle forandringsmuligheder begynder nemlig hos dem, mener Martin Lidegaard. Og forandringer er der behov for i en verden, der boomer af middelklasseborgere, der har vil have del i goderne.
"Det har taget 10.000'er af år at nå hertil, og om 15 år er antallet af middelklasseborgere i verden fordoblet i forhold til i dag. Det er et kvantespring, mens I elever går fra at være unge til at være voksne," forklarede Martin Lidegaard og konstaterede, at fremtiden både rummer drømme- og mareridtsscenarier.
"Det store spørgsmål er, hvordan vi får drømmen til at gå i opfyldelse, og hvordan vi forhindrer mareridtet".
Det radikale folketingsmedlem, der er opstillet i Nordsjællands storkreds, gav de unge mennesker tre bud på, hvordan vi også i fremtiden kan give en bedre verden videre til vores børn end den, vi selv overtog.
Europæisk sammenhold og fokus på uddannelse var to af Martin Lidegaards bud. Og så var der det med eleverne selv.
"Forandringer starter her," proklamerede den tidligere minister og pegede på tilhørerne.
"Man kan altid skubbe verden en lille smule i den rigtige retning. Så vi kan starte forandringerne herhjemme og så forære dem til verden bagefter."
Resten af verden tager nemlig Danmark seriøst, når talen falder på klima. Som tidligere klimaminister taler Martin Lidegaard af erfaring og nævnte flere områder, hvor Danmark kan sætte afgørende fingeraftryk på udviklingen af den globale klimapolitik.
Selvom udenrigspolitik og klima var overskriften for eftermiddagen på Kruse, var der også plads til andet, da tilhørerne stillede spørgsmål.
"Ville du helst være klima- eller udenrigsminister i en kommende regering?," spurgte én af eleverne.
"Jeg vil nok helst være finansminister, for der får man lov til at fordele pengene," lød svaret fra Martin Lidegaard.
mw