Af Lisbet Hein, fhv. museumsinspektør, Museum Nordsjælland i Hørsholm
Hørsholm Hovedgade 53 skiller sig ud fra de andre forretnings- og kontorejendomme i Hørsholms gågade.
Den flotte, røde bygning har da også en speciel historie.
Den er opført i 1880'erne og er (sammen med nr. 51) den sidste rest af Hørsholm Klædefabrik. Klædefabrikken var i begyndelsen af 1900-tallet en stor og blomstrende virksomhed med flere hundrede medarbejdere, men i 1976 var produktionsapparatet forældet, og fabrikken måtte lukke.
Ligesom det gjaldt Den militære Klædefabrik i Usserød, boede de fleste af arbejderne ved Hørsholm Klædefabrik tæt på arbejdspladsen.
Tjørnevej, Mosevej/Usserød Kongevej, Dronningvej og de nærliggende veje var præget af, at arbejdere, mestre og funktionærer ved klædefabrikken havde deres hjem her.
Nogle af boligerne var opført af fabrikken selv, det gjaldt f.eks det område, der i dag kaldes Mosevejskvarteret. I alt fire længer med lejligheder blev med tiden opført her, den første i 1897. Længerne og de enkelte boliger mindede i indretning og størrelse meget om arbejderboligerne i Usserød.
Efter fabrikkens lukning i 1976 blev bygningerne i de følgende år renoveret og solgt som ejerboliger.
For familierne i arbejderboligerne på Mosevej havde haven stor betydning.
Haven fungerede som et uderum, hvor mange aktiviteter fandt sted, og hvor børnene kunne lege.
En lille nyttehave kunne man også klemme ind, selv om pladsen i haven var trang.
Derfor greb mange chancen, da der i 1943 blev udlagt et område til kolonihaver nord for Tjørnevej – det område, der i dag hedder Havevej.
Alle billeder er fra Hørsholm Lokalarkiv, som er en del af Museum Nordsjælland. Flere billeder kan ses på www.arkiv.dk – søg på "Mosevej".