Søvndal: Verden er et bedre sted uden Osama

SF's formand Villy Søvndal glæder sig over drabet på Osama bin Laden, som han vurderer svækker al-Qaeda.

For SF's formand, Villy Søvndal, er mandag den 2. maj en af de få dage, hvor han glæder sig over et andet menneskes død.

Men nyheden om, at det er lykkedes USA at dræbe al-Qaedalederen og terroristen Osama bin Laden, er en god nyhed, mener Søvndal.

– Det er sjældent, at man synes, det er godt, at et menneske dør. Men det er svært at stå med en anden fornemmelse i dag, end at verden er blevet et bedre sted, lyder reaktionen fra SF-formanden.

– Det er en stor sejr for kampen mod terror, fordi han i så høj grad – også nu, hvor vi nærmer os tiåret for angrebet på World Trade Center – personificerer hele den organiserede terror, fortsætter han.

Villy Søvndal er overbevist om, at Osama bin Ladens død vil svække den internationale terror – også fordi Osama bin Laden personligt havde et stort netværk af velhavende personer, som kunne medvirke til at finansiere al-Qaeda.

Men han vurderer også, at der på kort sigt kan komme gengældelsesangreb.

Blandt andet på den baggrund vurderer han ikke, at drabet i sig selv bør føre til, at Danmark slækker på terrorlovene.

– På kort sigt skal vi være meget årvågne i forhold til vanvittige menneskers hævn, siger han.

At bin Laden er blevet dræbt fremfor at blive anholdt og stillet for en international domstol accepterer Søvndal.

Bin Laden havde næppe ladet sig arrestere, siger han – med forbehold for, at han ikke kender de konkrete omstændigheder ved den amerikansk ledede operation.

– Forestillingen om at lægge bin Laden i håndjern og sige, at nu er du arresteret, den er svær. Og så er det her nok det bedste alternativ, siger han.

Søvndal vurderer, at terrorlederens død styrker USA's præsident Barack Obama.

– Det er en stor forløsning for mange i USA, som endelig efter næsten ti år får et opgør med den mand, som dræbte op imod 30000 uskyldige.

– Og det er stærkt for præsident Obama, at det er lykkedes ham at fange personen, som det aldrig lykkedes hans forgænger, præsident Bush, at fange, siger Søvndal.