Små forfatterspirer i Nivå

Femte årgang på Niverødgårdskolen rejste ind i Skrivekunstens Rige

Foto: Claus Beyer

Forfatter Iben Claces har over en fire ugers periode undervist i begge 5. klasser på Niverødgårdsskolen i 16 lektioner. Iben lavede først nogle indledende skriveøvelser med børnene, lærte dem at beskrive en hovedperson, beskrive et sted. Hun lærte dem at inddrage og beskrive ved hjælp af alle sanser, og at lave nogle spændende dialoger personerne imellem.

Elevernes resultater kunne så i onsdag og torsdag aften opleves af deres forældre, som var blevet inviteret til Fantasy Caféaften. I et hyggeligt cafémiljø, hvor kontaktforældrene serverede tapas og andre lækkerier, læste alle elever uddrag af deres novelle op. I dagene op til caféaftenen blev der i klasserne øvet oplæsningsteknik og givet gode råd om, hvordan man overvinder sin nervøsitet og sceneskræk.

Iben Claces havde fra første dag kaldt de 35 elever på klassetrinnet for ?små forfatterspirer?, og de voksede virkelig meget undervejs i processen. De har trænet og lært gode arbejdsvaner omkring det at skrive. Teknikker som børnene vil kunne have glæde af i fremtidige skriftlige arbejdsprocesser.

"Jeg havde som forfatter æren af at være "rejseledsager" for 5.A. og B i vores novelleværksted. Fantasy som genre var god at arbejde med, fordi det gav mulighed for at lade fantasi og kreativitet blomstre og samtidigt gav nogle formelle genre-krav at arbejde indenfor. Det interessante er så, at den måde forfatterspirerne har arbejdet på, næsten ligner en fantasynovelle i sig selv", fortæller Iben Claces og fortsætter:

"Forfatterspirerne har været helte eller heltinder i deres egen udvikling af skrive-evner. De bevægede sig ind i den anden verden, – en anderledes, ukendt, ofte magisk verden, – og dér udforskede de skrivekunstens virkelighed."