Skattereform dræner fagbevægelsens formue

Fagbevægelsen kommer til at bidrage til finansieringen af skattereformen med et trecifret millionbeløb. SF og S indkalder skatteministeren i samråd.

Regeringens skattereform viser sig nu at koste fagbevægelsen og arbejdsgiverorganisationerne kassen. Uden debat har et flertal i Folketinget vedtaget en skattepakke, der sender en trecifret millionregning videre til fagbevægelsen næste år. Det skriver Ugebrevet A4.

– Vi kommer til at bløde, siger en chokeret fagbevægelse.

Alene LO-familiens 18 medlemsforbund mister tilsammen et fradrag svarende til godt 650 millioner kroner næste år, vurderer senior manager fra Revisionsinstituttet, John Linnemann, der siden 1985 har rådgivet størstedelen af LO's forbund om skatteforhold. Det betyder, at der venter en skatteregning på mindst 162 millioner kroner, viser opgørelsen til Ugebrevet A4.

Det mistede fradrag opstår ved, at skattereformen sætter den såkaldte paragraf 20-regulering ud af kraft i 2010. Paragraf 20 inflationsregulerer en række forskellige beløbsgrænser for forskellige fradrag – de såkaldte konsolideringsfradrag – men i 2010 sker der altså ingen regulering.

SF's skatteordfører Jesper Petersen vil indkalde skatteminister Kristian Jensen (V) i samråd, for at få en forklaring.

– Først laver man en skæv skattereform, der giver store skattelettelser til de velstillede og en lang næse til almindelige lønmodtagere. Og så viser det sig nu, at det er det er de almindelige lønmodtageres fælles opsparing, der er med til at betale gildet, siger Jesper Petersen til Ritzau.

Socialdemokraternes skatteordfører Nick Hækkerup mener ikke, at Kristian Jensen informerede Folketinget korrekt om sagen i forbindelse med behandlingen af skattereformen i foråret.

Det afviser Kristian Jensen, som kalder anklagerne for "konspirationsteorier". Han mener i øvrigt ikke, at lønmodtagerne har noget at være kede af.

– Alle danskere får en lavere skat fra næste år, og de almindelige lønmodtagere får en fordel af det her, sagde han søndag til TV-avisen.