Rødderne bliver rettet ind

Vipperød
Unge småkriminelle skoledroppere får en ny chance hos Fabrin Trans International. Her lærer de at passe deres arbejde og omgås andre mennesker.

42-årige Flemming Ravn Moll og 35-årige Henrik Juhl Fabrin har arbejdet i flyttefirmaet i mere end 10 år. Det seneste år som ejere.
42-årige Flemming Ravn Moll og 35-årige Henrik Juhl Fabrin har arbejdet i flyttefirmaet i mere end 10 år. Det seneste år som ejere.

På Roskildevej syd for Vipperød ligger flyttefirmaet Fabrin Trans International, som for små 14 dage siden pludselig blev landskendt i forbindelse med en konference om ungdomsuddannelser. Firmaet blev nemlig fremhævet som et godt eksempel på, hvordan man fanger de unge, der dropper ud af skolen.

– Det er jo altid godt at blive fremhævet for noget positivt. Men det ændrer jo ikke så meget i vores hverdag, fortæller 35-årige Henrik Juhl Fabrin, der sammen med 42-årige Flemming Ravn Moll ejer flyttefirmaet.

De to har gennem de seneste år udlært en del EGU-elever. Og der er yderligere tale om unge, som ikke trives i skolen, og som i mange tilfælde har været med i småkriminalitet.

– Vi har haft en del af de unge mennesker ansat hos os, og jeg må sige, at vi i stort set hvert tilfælde har fået sluset dem ind på arbejdsmarkedet. Selv om det ofte er besværligt og kræver tid og kræfter, så er det det hele værd, fordi vi kan se, at det hjælper, fortæller Flemming Ravn Moll.

Han forklarer, at det ofte er forbundet med et større arbejde at have en EGU-elev, fordi der skal tages specielle hensyn til vedkommende.

– Vi starter helt fra bunden. Den første tid bruger den unge måske bare på at samle flyttekasser, og så udvider vi hele tiden, så det ender med, at den unge kommer med, når vi har flytteture til udlandet. Men vi tager bittesmå skridt hele tiden, så mange gange opdager den unge slet ikke, at vi har fået flyttet hans grænser for, hvad han troede, at han kunne, fortæller Flemming Ravn Moll.

Henrik Juhl Fabrin supplerer og fortæller, at det handler om at give den unge succesoplevelser, selv om det så bare handler om helt små ting.

Han tror, at når de to har så godt et tag på de unge, hænger det formentlig sammen med, at de ikke er så gamle endnu, og at de selv var et par rødder i deres unge dage.

– Vi var nogle af dem, der stod og lavede ballade på gadehjørnet. Men heldigvis havde vi et godt netværk i form af familien, som kunne hjælpe os på ret køl. Men det har de unge, der kommer hos os, ikke, så vi kommer hurtigt til at fungere som en slags reserve-fædre. Og det har vi det helt fint med, forklarer han.

pmo@nordvest.dk