Rigsadvokat siger både ja og nej

Den meget omtalte sag om hobbyknive i en ung fynbos bil egner sig til Højesteret, mener rigsadvokaten. En tilsvarende sag fra Nørresundby har han bedømt modsat.

To af de seneste dages meget omtalte domme om ulovlige knive får hver sin vurdering af landets øverste anklager.

Rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen ser ingen grund til, at dommen på syv dages fængsel til en pædagogmedhjælper fra Nordjylland skal bedømmes af Højesteret. Han blev taget med et multiværktøj i sin bil. Derimod støtter han, at en ung fynbo med to hobbyknive i bilen skal have endnu en chance i retssystemet.

Den første sag fra Nørresundby er for tiden under behandling af Procesbevillingsnævnet, som afgør, om dommen skal have en ekstraordinær behandling i retsvæsnet. Men rigsadvokaten vendte tommelfingeren nedad, da han sendte sin vurdering af ansøgningen til nævnet, inden de seneste dages stærke offentlige debat om effekten af knivloven.

Derimod fik fynboens forsvarer allerede onsdag medvind af rigsadvokaten. Det var justitsminister Brian Mikkelsen (K), der i en pressemeddelelse kunne fortælle, at rigsadvokaten er parat til at støtte fynboens ansøgning om at få indbragt dommen for Højesteret. Og det til trods for, at landets øverste anklager end ikke har fået ansøgningen til udtalelse endnu.

Rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen ønsker ikke at lade sig interviewe om, hvorfor han vurderer de to sager forskelligt.

Torsdag sendte advokat Klaus Ewald sin ansøgning på vegne af den 19-årige fynbo til Procesbevillingsnævnet. Advokaten siger, at han er glad for rigsadvokatens støtte.

– Men der er jo ingen garanti for, at jeg får tilladelsen, siger Klaus Ewald.

Hans klient blev taget med to hobbyknive i en bil nær diskotek Buddy Holly i Middelfart en sen nat. Knivene bruger han på sit arbejde. Alligevel blev han idømt syv dages fængsel af Østre Landsret.

Pædagogmedhjælperen blev afsløret af politiet med et såkaldt multiværktøj i handskerummet på sin bil en tidlig morgen på havnen i Nørresundby. Vestre Landsret dømte også ham syv dages fængsel.