Regeringen får kritik for planer om at hæve fiskekvoter

Fiskeriet i Østersøen skal sættes på pause, indtil bestandene er kommet sig, mener naturfredningsforening.

Fiskeriminister Mogens Jensen (S) maner til besindighed. Ifølge ham holder regeringens ændringsforslag sig inden for alle anbefalinger fra ICES, Det Internationale Havundersøgelsesråd. (Arkivfoto).
Fiskeriminister Mogens Jensen (S) maner til besindighed. Ifølge ham holder regeringens ændringsforslag sig inden for alle anbefalinger fra ICES, Det Internationale Havundersøgelsesråd. (Arkivfoto).

Når fiskeriminister Mogens Jensen (S) mandag og tirsdag er til møder i EU, er det med et ønske om at hæve fiskekvoterne af hensyn til erhvervsfiskerne.

Men det går imod anbefalinger fra Europa-Kommissionen, som tidligere på året fastslog, at der skal fiskes mindre i Østersøen, hvor torskebestanden er presset.

Derfor møder det kritik fra flere miljøorganisationer, støttepartier og DF, at regeringen ikke vil følge kommissionens anbefalinger, men i stedet åbne for mere fiskeri af blandt andet torsk i dele af Østersøen.

Det skriver Berlingske.

Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening, mener, at det er "helt uhørt", at regeringen "ikke stiller sig på naturens side".

– Det er ekstremt bekymrende, at regeringen lægger op til et alt for stort pres på fiskeriet i Østersøen. Vi ved, at bestandene er i fare for at kollapse.

– Fiskebestandene kan ikke klare mere. De har brug for ro. Fiskeriet skal sættes på pause, indtil bestandene er kommet sig, siger hun til Ritzau.

Enhedslistens fiskeriordfører, Søren Egge Rasmussen, undrer sig over regeringens prioriteter.

– Vi er der, hvor fiskebestanden af torsk og sild forskellige steder i Østersøen er så pressede, at der er risiko for, at bestandene kollapser. Vi har udsigt til, at det kan være helt slut med fiskeri.

– Så det er altså nu, at vi skal redde fiskebestandene. Derfor kan det ikke nytte noget, at man ikke lytter til de biologiske anbefalinger, siger han til Ritzau.

På baggrund af undersøgelser og anbefalinger fra ICES, Det Internationale Havundersøgelsesråd, besluttede Europa-Kommissionen i juli at lukke helt for erhvervsfiskeri af torsk i dele af Østersøen.

Ifølge Marie Storr-Paulsen, sektionsleder på DTU Aqua og medlem af ICES, er regeringens forslag dog ikke så slemt, som kritikerne giver udtryk for.

– Det virker forholdsvis afbalanceret, i forhold til de rammer der er udstukket i ICES, siger hun til Berlingske.

Også fiskeriminister Mogens Jensen maner til besindighed. Ifølge ham holder regeringens ændringsforslag sig inden for alle anbefalinger fra ICES.

Det handler om at finde den rette balancegang mellem miljø og erhverv, lyder det.

– Jeg og regeringen ønsker selvfølgelig en miljømæssig forsvarlig forvaltning af fiskeriet. Det, vi foreslår for næste års fiskeri, holder sig inden for den biologiske rådgivning, siger Mogens Jensen til Ritzau.

– Samlet set vil det betyde en stigning i fiskebestandene for næste år. Det er en balance, der skal sikre en miljømæssig forsvarlig forvaltning af fiskeriet og samtidig arbejde for, at vi fortsat kan have et dansk fiskeri i Østersøen.

Link til artiklen på Berlingskes hjemmeside