Professor: Politiet kan sigte personer bag terrorhyldest

"Vi er alle Omar", skriver en danskpalæstinenser i Facebook-hyldest til formodet terrorist fra København.

Foto: Jens Astrup
De blomster, der blev lagt til minde om Omar Abdel Hamid El-Hussein, bliver fjernet fra drabsstedet mandag d. 16 februar 2015. (Foto: Jens Astrup/Scanpix 2015)
De blomster, der blev lagt til minde om Omar Abdel Hamid El-Hussein, bliver fjernet fra drabsstedet mandag d. 16 februar 2015. (Foto: Jens Astrup/Scanpix 2015)

En 26-årig aarhusianer med palæstinensisk baggrund, AK, hylder på sin Facebook-side den afdøde Omar Abdel Hamid El-Hussein, som lørdag formodes at have dræbt to civile og sårede fem politifolk ved to terroranslag i København.

Men en sådan ageren på de sociale medier kan få politiet til at rejse sigtelse. Det siger professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard til Jyllands-Posten.

– Straffelovens bestemmelse om offentlig udtrykkelig billigelse af en terrorhandling kan godt komme ind i billedet her, men det er selvsagt op til domstolene, om paragraffen er overtrådt.

– Man har selvfølgelig lov til at skrive "Hvil i fred" om en afdød, også selv om der måtte være tale om en terrorist.

– Men sådan som udtrykket "Je suis …" er blevet brugt efter attentaterne i Frankrig, er det jo nærliggende at forstå vendingen "Vi er alle Omar" som en sympatierklæring og en opbakning til det, der skete ved Krudttønden og synagogen i forgårs.

– Det kan næsten ikke blive mere direkte, så jeg ville da ikke blive overrasket, hvis politiet rejser sigtelse, siger Jørn Vestergaard til avisen.

På Facebook-siden skriver den 26-årige under overskriften "Je suis Omar" – med henvisning til den franske støtte til ofrene for angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris – følgende:

"Hvil i fred til vores kære bror Omar Abdel Hamid El-Hussein. Allah yerhamak. Vi er alle Omar."

Udtrykket "Allah yerhamak" er arabisk med betydningen Allah velsigne dig, skriver Jyllands-Posten.

Hyldesten til den formodede gerningsmand bag terrorangrebet i København blev lagt på Facebook-siden mandag eftermiddag, og efter få timer havde omkring 20 vendt tommelfingeren op til opslaget.