Patienter må ikke få gratis hash

Der er alligevel ikke politisk medvind til forsøg med cannabis til syge.
Der er alligevel ikke politisk medvind til forsøg med cannabis til syge.

Sjælland: Det politiske flertal vil ikke gå videre med Enhedslistens forslag om et forsøg med medicinsk cannabis til særlige sygdomme. Men forskere er velkomne til at gå i gang.

– Vi skal ikke politisk blande os i, hvad der har videnskabelig værdi. Derfor er der ikke flertal for at gå videre med forslaget om et forsøg med medicinsk cannabis, må jeg konstatere, siger regionsrådsformand Jens Stenbæk (V).

De 15 medlemmer af forretningsudvalget havde mandag forslaget til debat for anden gang.

Siden første møde havde administrationen udarbejdet et notat, der foreslog, at man for det første gik i gang med en kritisk litteraturgennemgang af den eksisterende forskning i ind- og udland på området.

– Hvis der er en forsker, der formulerer et forsøg med medicinsk cannabis, vil det også være nødvendigt at starte med en litteraturgennemgang før et egentligt klinisk forsøg.

Det siger regionsrådsformanden, der altså understreger, at det politiske flertal ikke er principielt imod, at der kan gennemføres forsøg i Region Sjælland med medicinsk cannabis.

– Det skal bare ikke være noget, som vi bestiller politisk, siger Jens Stenbæk.

Forslaget om et kontrolleret forsøg med hash-medicin til udvalgte patienter var stillet af Enhedslisten, der også har rejst forslaget i Region Hovedstaden. Hovedformålet var at gøre kræftramte og skleroseramte, der benytter fx cannabis-olie til smertelindring og muskelafslappende middel, uafhængige af de kriminelle miljøer.

I Folketinget har Dansk Folkeparti, SF og Liberal Alliance også udtalt sig positivt om legalisering af cannabis til medicinsk brug.