Parforce-riderute på 75 km indvies på hesteryg

Borgmestre fra tre kommuner deltager i åbningen lørdag 9. juni

arrangement Lørdag 9. juni kl. 12 samles en broget flok heste i mange størrelser og farver foran Eremitageslottet i Dyrehaven for at fejre åbningen af 'Parforce Rideruten', der strækker sig fra Fortunen i Lyngby til Esrum Kloster i Gribskov. På dagen rides dog kun en lille bid af ruten.

Borgmestrene i tre af de seks kommuner, rideruten går igennem, står for den officielle indvielse sammen med repræsentanter fra Naturstyrelsen og lodsejerne.

De tre borgmestre er Sofia Osmani, Lyngby-Tårbæk Kommune, Kirsten Jensen, Hillerød Kommune, og Anders Gerner Frost, Gribskov Kommune. Repræsentant for Naturstyrelsen er skovrider Hans Henrik Christensen, Naturstyrelsen Hovedstaden, og lodsejer og folketingsmedlem May-Britt Kattrup.

Efter taler og snoreklipning rider rytterne en lille del af Parforce Rideruten og returnerer til slottet. For de gående er der en guidet rundvisning med Anders Kring Mortensen, sitemanager, Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland.

Parforce Rideruten er på i alt 75 kilometer, men kan rides i flere etaper. Den går igennem store dele af Parforcjagtlandskabet, som i 2015 kom på Unescos liste over verdenskulturarv og dermed nyder særlig beskyttelse.

De færreste vil nok tage turen på en dag. Det behøves heller ikke, for langs ruten mellem Lyngby og Gribskov tilbyder private opstaldning af hestene og overnatning for rytterne. En anden mulighed er Naturstyrelsens sheltere.

Flere og flere ryttere i både Danmark og udlandet vil gerne ud på lange rideture og bruger ferien på at ride fra sted til sted på egne eller lejede heste.

Parforce Rideruten er resultat af samarbejde mellem ryttere fra rideklubber under Dansk Islandshesteforening og Dansk Rideforbund, Naturstyrelsen, Friluftsrådet, Parforcejagtlandskabet Nordsjælland og private lods- og staldejere.

Parforcejagtlandskabet er udtryk for den enevældige konges magt i 160- tallet. Christian d. 5. stod for den største del af omlægningen fra vild natur til et geometrisk system af stier og veje, hvor jægere og hunde jog vildtet, og det kongelige jagtselskab kunne følge med fra et centralt punkt.